Φυσικό Αέριο

Κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ Πούτιν-Ζελένσκι για το μέλλον στην ανατολική Ουκρανία - Το ενεργειακό ρίσκο για την ΕΕ

Κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ  Πούτιν-Ζελένσκι για το μέλλον στην ανατολική Ουκρανία - Το ενεργειακό ρίσκο για την ΕΕ
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη σκιά των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών για την επέκταση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία, τις οποίες αναμένεται να επηρεάσουν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένονται σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με στόχο την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
Μάλιστα, η έκβαση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να επηρεάσει και τις συνομιλίες των δύο χωρών, αναφορικά με την επέκταση της συμφωνίας διέλευσης ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Ενδεχόμενη διακοπή της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από τον Ιανουάριο του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 6,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το μήνα, σύμφωνα με ένα σενάριο του Energy Economics (EWI).
Βέβαια, όπως αναφέρεται οι διμερείς συνομιλίες δεν θα περιοριστούν εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, οι συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι έχει αναγάγει την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία --μια περιοχή γνωστή και ως Ντονμπάς, όπου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι στις συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων αυτονομιστών και του Κιέβου—προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Ωστόσο το γραφείο του Ζελένσκι υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι στις σημερινές συνομιλίες θα σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
«Ο πόλεμος στο Ντονμπάς δεν θα τερματιστεί στις 10 Δεκεμβρίου», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Τζούλια Μέντελ στο Facebook χθες Κυριακή. Η ίδια πρόσθεσε ότι μετά την προηγούμενη σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια νωρίτερα, δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καθόλου πρόοδος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης