Επικαιρότητα

Eurogroup: Σήμερα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώς τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τα ANFA’s

tags :
Eurogroup: Σήμερα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώς τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τα ANFA’s
Συμμαχίες με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών που θα επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών θα επιδιώξει ο Χρ. Σταϊκούρας
Σε πολιτική λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2020 η οποία θα επιτρέψει τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s - SMP’s) από αυτήν που προβλέπει η συμφωνία του 2018 προσβλέπει η κυβέρνηση.
Σε αυτή τη βάση ο Χρήστος Σταϊκούρας θα επιδιώξει στη σημερινή υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών που θα επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών, έτσι ώστε μελλοντικές εκταμιεύσεις από αυτά τα κέρδη να κατευθυνθούν σε ώριμα επενδυτικά έργα.
Είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο η ελληνική πλευρά να κληθεί να παραδώσει στο Eurogroup λίστα με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές, επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα έσοδα από τα ANFA’s.
Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφορετική κατανομή χρηματοδότησης των έργων, έτσι ώστε δράσεις και επιχειρησιακά προγράμματα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να «απενταχθούν» κατά έναν τρόπο από αυτά για να κουμπώσουν στη συνέχεια με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Για το 2020 οι εισπράξεις από αυτά τα κέρδη υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συνάντησης με τον νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι το πρόσωπο που επέλεξε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως τον πιο σημαντικό… αξιωματικό της που θα κινεί, εμπρός και πίσω από τις κάμερες, τα νήματα για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια.
Οπότε ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε κάθε λόγο να συναντηθεί μαζί του και να προλειάνει το έδαφος για τις νέες πολιτικές επιδιώξεις της Αθήνας.
Αυτό το νόημα έχουν και οι υπόλοιπες επαφές που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός στο περιθώριο του Eurogrοup και συγκεκριμένα με τον Ιρλανδό ομόλογό του Πασχάλ Ντονόι αλλά και με άλλους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup η χώρα μας έχει τιμητική θέση στις σημερινές συζητήσεις των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Κεντρικό θέμα σε αυτές θα είναι φυσικά η έγκριση των 767 εκατ. ευρώ της δόσης από τα ANFA’s με βάση τα συμπεράσματα της 4ης έκθεσης προόδου για την Ελλάδα που συνέταξαν οι θεσμοί.
Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα γίνει τον Ιανουάριο αφού περάσει πρώτα για τυπικούς λόγους από κάποια Κοινοβούλια και κυρίως την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.
Αναφορές αναμένεται να υπάρξουν -έστω και άτυπα- για το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα.
Οι δανειστές είναι ενήμεροι για τα ελληνικά σχέδια που προβλέπουν τη διανομή μέρους αυτού του ποσού σε 200.000 δικαιούχους (ανέργους, ΑμΕΑ και μονογονεϊκές οικογένειες).
Με βάση τα χρήματα που θα περισσέψουν στα ταμεία και δεν ψαλιδιστούν περαιτέρω από τους δανειστές, στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε ένα κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης