Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ρεβυθούσα: ΔΕΠΑ, Mytilinaios, Ήρων και Elpedison «κλείδωσαν» τα slot - Το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων

Ρεβυθούσα: ΔΕΠΑ, Mytilinaios, Ήρων και Elpedison «κλείδωσαν» τα slot - Το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων
Με ελάχιστες αλλαγές έναντι του αρχικού προγράμματος
Η απάλειψη δύο φορτίων της Ήρων, τα οποία σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα εκφορτώσεων θα «άδειαζαν» στη Ρεβυθούσα στις 14 και 30 Ιανουαρίου, είναι η μοναδική διαφοροποίηση στο τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, έναντι του αρχικού προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, στην τελική κατανομή την οποία δημοσίευσε χθες το απόγευμα ο Διαχειριστής, έπειτα από την έγκρισή της από τη ΡΑΕ, δίνουν το «παρών» οι ίδιες τέσσερις εταιρείες που περιλαμβάνονταν και στο αρχικό πρόγραμμα, δηλαδή η Mytilinaios, ΔΕΠΑ, Elpedison και Ήρων.
Μάλιστα, στην περίπτωση των τριών πρώτων εταιρειών, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον αριθμό και το χρονικό «παράθυρο» των slot που εξασφάλισαν.
Έτσι, η Mytilinaios «κλείδωσε» την εισαγωγή 22 φορτίων, όπως και η Elpedison. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΠΑ έκλεισε 14 slot, ενώ η Ήρων 5 από τα 7 με τα οποία εμφανιζόταν στο αρχικό πρόγραμμα.

Κατανομή σύμφωνα με την υφιστάμενη μεθοδολογία

Η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου αναμενόμενη, από τη στιγμή που ήδη για την αρχική κατανομή των slot ο ΔΕΣΦΑ είχε ακολουθήσει όσα προβλέπονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σχετικά με τη διαμόρφωση του ετήσιου προγράμματος.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ ανέβαλε την έγκριση του τελικού προγράμματος την προηγούμενη Παρασκευή (29/11), μεταθέτοντας την απόφασή της για προχθές Δευτέρα (2/12), δεν υπήρξε κάποια μείζονα ανατροπή στον οριστική κατανομή.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υφιστάμενη μεθοδολογία, ένα βασικό κριτήριο για να δοθεί προτεραιότητα στη διάθεση των slot σε κάποια εταιρεία είναι ο όγκος που σχεδιάζει να εισαγάγει σε ετήσια βάση.
Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί και η προσκόμιση της αντίστοιχης χρηματικής εγγύησης για τη δέσμευση δυναμικότητας, το αργότερο το αργότερο 45 ημέρες πριν από την έναρξη του μήνα εντός του οποίου προγραμματίζεται η πρώτη εκφόρτωση.

Στον ορίζοντα επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες για υπερδηλώσεις

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, στη συνάντηση της Δευτέρας με την Αρχή, πέρα από τις περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο κατανομής, μεγάλο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στη διερεύνηση νέων ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να αποτραπούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα υπερδηλώσεων από ορισμένες εταιρείες, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση στην υποδομή σε ανταγωνιστές τους.
Οι δικλείδες αυτές θα έρθουν να προστεθούν στην αύξηση της μοναδιαίας χρέωσης ετήσιου προγραμματισμού στις 200.000 ευρώ, από 50.000 ευρώ που ήταν πριν.
Κι αυτό γιατί η επιβάρυνση με μεγαλύτερο πέναλτι, στην περίπτωση απόκλισης μεταξύ της αρχικής αίτησης δυναμικότητας που έχει κάποια εταιρεία κοινοποιήσει στο ΔΕΣΦΑ, και των πραγματικών φορτίων που αυτή τελικά παρέλαβε, φαίνεται να μην είναι αρκετή σε μία εποχή όπου το ανταγωνιστικό κόστος του LNG έχει αυξήσει κατακόρυφη τη ζήτηση για χρήση της υποδομής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης