Φυσικό Αέριο

Το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα - ΔΕΠΑ, Mytilinaios, Elpedison και Ήρων έκλεισαν slot για το 2020

Το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα - ΔΕΠΑ, Mytilinaios, Elpedison και Ήρων έκλεισαν slot για το 2020
Ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε τη δημοσίευση του Τελικού Ετησίου Προγράμματος Εκφόρτωσης Φορτίων ΥΦΑ για την περίοδο 01.01.2020 έως 31.12.2020. Με βάση τα στοιχεία από τον Διαχειριστή, slot για το 2020 έκλεισαν οι ΔΕΠΑ, Mytilinaios, Elpedison και Ήρων. 

Διαβάστε  το Τελικό Ετήσιο Πρόγραμμα Εκφόρτωσης Φορτίων ΥΦΑ για το Έτος 2020

Tο WEN έγραφε νωρίτερα

Η υποβολή περαιτέρω διευκρινίσεων από τον ΔΕΣΦΑ είναι η αιτία που, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, οδήγησε στην παράταση δημοσίευσης του τελικού προγράμματος εκφορτώσεων LNG στη Ρεβυθούσα για το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, αντί η Ολομέλεια της Αρχής να εγκρίνει το τελικό πρόγραμμα την περασμένη Παρασκευή (29/11), όπως αναμενόταν, με βάση τις πηγές από τον ΔΕΣΦΑ, η ΡΑΕ αποφάσισε αιφνιδίως να ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει σήμερα (2/11) γραπτό υπόμνημα, όπου θα επεξηγεί περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε στη δέσμευση των slot στο τέρμιναλ για την επόμενη χρονιά.
Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι του Διαχειριστή, η ΡΑΕ αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα το υπόμνημα.
Έτσι, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΔΕΣΦΑ, το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, Τρίτη (3/11).

Απαραίτητα η τροποποίηση του Κώδικα για την αναβολή

Όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, την Παρασκευή κανονικά θα έπρεπε να εγκριθεί από τη ΡΑΕ το τελικό πρόγραμμα, ώστε να δημοσιευθεί αυθημερόν.
Μάλιστα, τυπικά η απόφαση για αναβολή θα μπορούσε να ληφθεί μόνο με τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης, και αφού αυτή δημοσιευόταν σε ΦΕΚ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες ορισμένων από τις εταιρείες που έμειναν εκτός της υποδομής, όταν δημοσιεύθηκε το προσωρινό πρόγραμμα εκφορτώσεων.
Στο γραπτό του υπόμνημα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ΔΕΣΦΑ θα επαναλαμβάνει τη θέση που έχει μεταφέρει ήδη στη ΡΑΕ, ότι κατά την εξέταση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν, τηρήθηκαν πιστά οι προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σχετικά με τη διαμόρφωση του ετήσιου προγράμματος.
Όπως είναι γνωστό, η αίτηση για δέσμευση δυναμικότητας πρέπει να υποβάλλεται στον Διαχειριστή το αργότερο 45 ημέρες πριν από την έναρξη του μήνα εντός του οποίου προγραμματίζεται η πρώτη εκφόρτωση.

Κριτήριο οι εισαγόμενες ποσότητες σε ετήσια βάση

Παράλληλα, όπως ορίζει ο Κώδικας, ο Διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει τις εταιρείες που εντός του ανωτέρω χρονικού ορίου δεν προσκομίζουν τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις.
Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε προτεραιότητα σε εκείνες τις αιτήσεις που συνοδεύτηκαν και από τις εγγυήσεις.
Την ίδια στιγμή, κριτήριο για τη διάθεση των slot έπαιξε ο όγκος που σε ετήσια βάση σχεδιάζει να εισαγάγει κάθε εταιρεία.
Επομένως, δόθηκε προτεραιότητα σε εκείνους τους «παίκτες» που προγραμματίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση για το 2020 στο τέρμιναλ.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης