Φυσικό Αέριο

Κλείδωσε η συμφωνία για FSRU στο Βασιλικό της Κύπρου

Κλείδωσε η συμφωνία για FSRU στο Βασιλικό της Κύπρου
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει η τελική διαδικασία εξέτασης της πολύπλοκης συμφωνίας
Με την καταλυτική συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας δεν χρειάστηκε να είναι μακρές οι διαπραγματεύσεις για την κατάληξη της συμφωνίας μεταξύ των ΔΕΦΑ - ΕΤΥΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου και Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου) από τη μια και της κοινοπραξίας της κινεζικής China Petroleum Pipeline Engineering και της ελλαδικής METRON από την άλλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες ήταν εντατικές, ενώ η Νομική Υπηρεσία, όπως είχε αποφασίσει και η σύσκεψη του Προεδρικού προ δεκαημέρου, ενεπλάκη για να διασφαλίσει ότι οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα διασφαλίσουν το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα για τα οποία υπήρχε ρίσκο ή κενά ή δυνατότητα διαφορετικών ερμηνειών.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει η τελική διαδικασία εξέτασης της πολύπλοκης συμφωνίας και αν δεν υπάρξει σοβαρός λόγος αναβολής, οι υπογραφές του εξαιρετικά σημαντικού για την Κύπρο συμβολαίου αναμένεται να μπουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Λευκωσία.
Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία της κινεζικής China Petroleum Pipeline Engineering και της ελλαδικής METRON προβλέπεται ότι θα συνεργαστεί και με τα κινεζικά ναυπηγεία Hudong-Zhonghua Shipbuilding και τους Νορβηγούς πλοιοδιαχειριστές Wilhelmsen Ship Management, στο θέμα της μετατροπής του πλοίου που από μεταφορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μετατραπεί σε FSRU, δηλαδή πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, που θα εγκατασταθεί στις  ειδικές για τον σκοπό αυτό λιμενικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία στο Βασιλικό.
Σύμφωνα με την πρόταση της κοινοπραξίας που επελέγη, ως πλωτή μονάδα θα χρησιμοποιηθεί ο μεταφορέας υγροποιημένου φυσικού αερίου «Galea», που θα λειτουργεί από το 2021 έως το 2046, ως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU).
Το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων και της διάθεσης και λειτουργίας της πλωτής μονάδας υπολογίζεται περίπου στα €260 εκατ., εκ των οποίων τα €101 εκατ. θα διατεθούν ως συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά δεδομένα που μειώνουν αισθητά (κατά 40% περίπου) το κόστος των υποδομών και κάνει πιο συμφέρουσα την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Η Ε.Ε. έχει ήδη εμβάσει μέρος του ποσού, αλλά στο σύνολό του το ποσό θα μεταφερθεί για λογαριασμό της κυπριακής πλευράς, μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Επίσης, υπάρχουν προσυμφωνίες για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο με το οποίο θα συμμετέχει η ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ, που υπολογίζεται σε €43 εκατ., θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του τερματικού.

Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης