Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στα μέσα Δεκεμβρίου η πλήρης οριστικοποίηση της «φόρμουλας» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου η πλήρης οριστικοποίηση της «φόρμουλας» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ
Για την επιλογή της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συνεννοήσεις ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου (65%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (35%), εν όψει της επιλογής της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στην ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας των δυο νέων εταιριών που θα προκύψουν από το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, δηλαδή της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει το πλήρη διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες εκ των οποίων οι δυο (ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών) θα ιδιωτικοποιηθούν ενώ η τρίτη (ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων) θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, ψηφίζεται εντός της εβδομάδας.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα προχωρήσει παράλληλα με το unbundling της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται για να ανακοινώσει τις κινήσεις του στο διάστημα μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου, ώστε η προκήρυξη των διαγωνισμών να γίνει τον Ιανουάριο του 2020 όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος η ισονομία των συμμετεχόντων


Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι συνεννοήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δηλαδή η UBS Investment Bank η Τράπεζα Πειραιώς και δικηγορική εταιρία Ποταμίτης – Βεκρής, «στοχεύουν να διασφαλίσουν την αξιοπιστία του διαγωνισμού και την ισονομία των συμμετεχόντων».
Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται δεν είναι καθόλου τυχαίες καθώς στην όλη διαδικασία τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν «ρόλο κλειδί» από τον οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η εξέλιξη της όλης διαδικασίας και βεβαίως η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης.
Και τούτο διότι τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να κατέχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε μιας από τις τρεις εταιρίες που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και ως εκ τούτου θα κληθούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ή στη ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και το τι θα γίνει με το μερίδιο τους στη ΔΕΠΑ Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Διεκδίκηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όπως είναι ήδη γνωστό τα ΕΛΠΕ επιλέγουν να παραμείνουν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας και να διεκδικήσουν το 65% που σήμερα κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί.     
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουν σε πώληση του μεριδίου τους μαζί με το ελληνικό δημόσιο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ-ΠΕ που θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η προκήρυξη των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ θα γίνουν τον Ιανουάριο ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος και να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται.
Όσο δε για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Δραστηριοτήτων επί του παρόντος τα ΕΛ-ΠΕ επιλέγουν να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν δηλαδή να συνεχίσουν να ελέγχουν το 35% της εταιρίες με το δημόσιο να ελέγχει το υπόλοιπο 65%.
Θετικές  προοπτικές για του δύο διαγωνισμούς
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των ΕΛΠΕ για τις δυο άλλες εταιρίες δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας θα είναι ξεκάθαρο ώστε να προσελκύσει το μεγαλύτερο δυνατό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όσο δε για την προοπτική διεκδίκηση του 100% ΔΕΠΑ Εμπορίας από τα ΕΛ-ΠΕ Εμπορίας δίνει δυναμική στον διαγωνισμό, με δεδομένο το «ειδικό βάρος» που έχουν τα ΕΛΠΕ.
Όπως είναι γνωστό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματικοί Όμιλοι, όπως η Motor Oil,  η Μυτιληναίος, και ο Όμιλος Κοπελούζου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης