Φυσικό Αέριο

H Πολωνία τερματίζει τη συμφωνία με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου το 2022

H Πολωνία τερματίζει τη συμφωνία με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου το 2022
Η Gazprom Export, η οποία εξάγει φυσικό αέριο από τη Gazprom, επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει την ειδοποίηση από την PGNiG.
Η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου της Πολωνίας, PGNiG, ανακοίνωσε την Παρασκευή  15/11/2019 ότι έχει ενημερώσει τη ρωσική Gazprom ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου όταν αυτή λήξει το 2022.
Η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Gazprom μετά το 2022.
Ωστόσο, η συμφωνία που υπεγράφη το 1996, γνωστή ως σύμβαση Yamal, απαιτούσε τα μέρη να υποβάλουν επίσημα δηλώσεις σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία τρία χρόνια πριν τη λήξη της συμφωνίας.
Η Πολωνία εξακολουθεί να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Gazprom, αλλά έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική εταιρεία, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες της συμφωνίας Yamal είναι δυσμενείς.
Η Gazprom Export, η οποία εξάγει φυσικό αέριο από τη Gazprom, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters ότι έχει λάβει την ειδοποίηση από την PGNiG.
"Η δυνατότητα αποστολής τέτοιας ειδοποίησης επιτρέπεται από τη σύμβαση", ανέφερε η Gazprom Export, προσθέτοντας ότι συνέχισε να παρέχει στην Πολωνία τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Η PGNiG σε ανακοίνωσή της  ανέφερε ότι οι συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η απόκτηση αποθεμάτων αερίου στη Βόρεια Θάλασσα θα εγγυώνται την ασφάλεια των προμηθειών μετά το 2022.
Η Λιθουανία μείωσε νωρίτερα τις εισαγωγές αγωγού αερίου από τη Gazprom αλλά αγόρασε μερικές ποσότητες από τη Novatek, έναν ιδιωτικό παραγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, με τη μορφή LNG.
Η Ουκρανία, πρώην αγοραστής φυσικού αερίου της Gazprom, μείωσε σταδιακά τις άμεσες εισαγωγές αγωγού από την εταιρεία,. Τώρα εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο έμμεσα μέσω άλλων χωρών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης