Τα κυριότερα σημεία του Energy Outlook του 2019
Βαθιές ανισότητες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, εντοπίζει η Ετήσια Έκθεση της ΙΕΑ «World Energy Outlook 2019» και συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου (CO2) θα συνεχίσουν να αυξάνονται με χαληλότερους μεν ρυθμούς αλλά δεν θα έχουν πιάσει κορυφή πριν το 2040.
Τονίζει δε ότι το momentum, στροφής στην πράσινη ενέργεια παραμένει αναποτελεσματικό και ανεπαρκές στον στόχο να προφυλάξει την παγκόσμια οικονομία και τον αυξανόμενο πληθυσμό.
Το Stated Policies Scenario με το βασικό σενάριο των πολιτικών που ασκούνται, η ζήτηση για ενέργεια παραμένει αυξανόμενη με ρυθμό της τάξεως του 1% μέχρι το 2040.
Η καθαρή ενέργεια που οδηγείται από την ηλιακή, προσφέρει περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ρυθμού ανάπτυξης και το φυσικό αέριο καταλαμβάνει το 1/3.
Η ζήτηση για πετρέλαιο σταθεροποιείται και κορυφώνεται το 2030 ενώ ο άνθρακας υποχωρεί.
Ο ηλεκτρισμός υπόκειται σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες εκείνες που οδεύουν ταχύτατα προς τα μηδενικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, αναδιαμορφώνουν όλες τις λειτουργίες της παροχής ενέργειας και της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στο prospectus της Aramco για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αναφέρεται η προειδοποπίηση για κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου
Κατά το 2040, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων θα παραμένουν χωρίς πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.
Η ΙΕΑ αναφέρει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, πρέπει να επισπευθούν ριζικές και ταχείες αλλαγές σε όλο το ενεργειακό σύστημα.
Αυστηρές περικοπές εκπομπών επιτυγχάνονται χάρη στα πολλαπλά εναλλακτικά καύσιμα και στις τεχνολογίες που παρέχουν οικονομικά αποδοτικές ενεργειακές υπηρεσίες για όλους.
Μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Fatih Birrol, σημείωσε ότι η κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο μπορεί να έλθει χρονικά πιο μπροστά, αν επισπευθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική ή αντίστοιχα να πάνε και πιο πίσω.
Καθοριστική είναι η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, ειδικά όμως η πρώτη με την ενθάρρυνση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου (shale) θα εδραιώσουν τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια κυριαρχία στα μερίδια της αγοράς.
Το αποτέλεσμα θα είναι τα μερίδια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας μαζί να πέσουν στο 47% το 2030, στοιχείο που θα αποτελέσει μια μεγάλη αλλαγή για την αγορά.
Σύμφωνα με το Βασικό σενάριο, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης παγκόμσιας παραγωγής μέχρι το 2030 και το 30% στην αύξηση παραγωγής του φυσικού αερίου.
Μέχρι το 2025 το σχιστολιθικό πετρέλαιο (shale) των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τη Ρωσία στην συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ΑΠΕ κινητήρια δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης - Χαμηλότερα των στόχων η πορεία της προσαρμογής
«Για αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής απαιτείται ένας μεγάλος συνασπισμός που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επενδυτές, εταιρείες και όλους όσοι έχουν το ίδιο όραμα» συμπλήρωσε ο F. Birrol.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μία από τις λίγες πηγές ενέργειας στο σενάριο βιώσιμης ανάπτυξης που βλέπει την αύξηση της κατανάλωσης κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Το μερίδιό της στην τελική κατανάλωση ξεπερνά το μερίδιο του πετρελαίου, του σημερινού ηγέτη, μέχρι το 2040.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2018 ο ρυθμός αποτελεσματικής ενεργειακής προσαρμογής επιβραδύνθηκε στο 1,2% το 2018 σε σχέση με το 3% που είχε τεθεί ως μέσος στόχος το 2010.
Παράλληλα, τα τελευταία 20 χρόνια, η Ασία αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής χωρητικότητας των μονάδων άνθρακα που έχουν κατσκευαστεί παγκοσμίως.
Για να μειωθούν οι εκπομπές, απαιτείται εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων, αποθήκευση, σωστός εξοπλισμός ή ταχύτερη απόσυρσή τους.
Τέλος, η επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, (ευθυργαμμίζονται πλήρως με τη συμφωνία του Παρισιού που αποσκοπεί στη διατήρηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο των 2 ° C και στην προσπάθεια περιορισμού του σε 1,5 °C) απαιτεί ταχείες και ευρέως διαδεδομένες αλλαγές σε όλα τα μέρη του ενεργειακού συστήματος.
www.worldenergynews.gr