Ενέργεια

Πιθανός εξαγωγικός προορισμός το Ιράκ για την Τουρκία το 2020 - Στο επίκεντρο η ενέργεια

Πιθανός εξαγωγικός προορισμός το Ιράκ για την Τουρκία το 2020 - Στο επίκεντρο η ενέργεια
Η εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας υπερέβη τις 90.000 MW στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της υπερπροσφοράς
Μια νέα αγορά μπορεί να αποτελέσει το Ιράκ για την Τουρκία το 2020 στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εμπορείου Ενέργειας της Τουρκίας (ETD), Burak Kuyan στο πρακτορείο Anadolu.
«Το Ιράκ δημιουργεί μια νέα αγορά για την Τουρκία με δυνητικές αρχικές εξαγωγές που κυμαίνονται από 200 έως 400 MW το 2020. Ωστόσο, η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει μέχρι 2.000 MW, προσφέροντας εισροή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez τόνισε πως: «Τον Αύγουστο η Τουρκία και το Ιράκ συμφώνησαν να ξεκινήσουν το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μόλις το Ιράκ πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στις υποδομές του».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ETD σημείωσε πως: «Η Τουρκία θα διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις ξένες χώρες, για να μειώσει την υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Η εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας υπερέβη τις 90.000 MW στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της υπερπροσφοράς.
«Συνεπώς, πρέπει να αυξήσουμε την εξαγωγική ικανότητα, ώστε να συμβάλουμε στη μείωση της υπερπροσφοράς και επίσης να αυξήσουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά που είναι σχετικά χαμηλές και αποτελούν πρόκληση για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε.

Το εμπόριο φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η Τουρκία πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εμπορίου φυσικού αερίου ώστε να επιτρέψει στους παράγοντες της αγοράς μεγαλύτερη προβλεψιμότητα, ειδικότερα με τον μηχανισμό τιμολόγησης.
Η χώρα καλύπτει περίπου το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συνδυασμένους σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου.
«Οι εταιρείες γενικά κατανέμουν τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών του έτους. Ωστόσο, εάν δεν μπορούμε να υπογράψουμε τις συμβάσεις μας με την BOTAS προτού διαθέσουμε τους προϋπολογισμούς μας, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις δαπάνες μας και δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τους ετήσιους προϋπολογισμούς μας» εξήγησε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης