Ενέργεια

ΕΕ: To πρώτο βήμα για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από την ΕΤΕπ

ΕΕ: To πρώτο βήμα για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από την ΕΤΕπ
Η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 2 δισ. ευρώ έργα ορυκτών καυσίμων πέρυσι και 13,4 δισ. ευρώ από το 2013
Προκαταρκτικό κείμενο που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank /EIB) να σταματήσει τη χρηματοδότηση σχεδίων ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα είναι μια σημαντική πρόοδος στην κλιματική πολιτική  της ένωσης και ένα πλήγμα  για τις βιομηχανίες άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Το έγγραφο, σύμφωνα με  το Reuters, συμφωνήθηκε την Τρίτη 5/11/2019 από τους εκπροσώπους των 28 εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται το πράσινο φως από περισσότερους διπλωμάτες.
Το κείμενο, για πρώτη φορά, καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μια πολυμερή τράπεζα ανάπτυξης (MDB) και κορυφαίο δανειστή της Ένωσης, να τερματίσει τη χρηματοδότηση έργων με ορυκτά καύσιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση εκπομπών άνθρακα.
Η ΕΕ "ενθαρρύνει τους MDB να υιοθετήσουν υπεύθυνες επενδυτικές πολιτικές και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούν στερεά ορυκτά, λαμβάνοντας υπόψη τις αειφόρες αναπτυξιακές και ενεργειακές ανάγκες των χωρών εταίρων", ανέφερε το έγγραφο.
Τα στοιχεία της ΕΤΕπ δείχνουν ότι η τράπεζα χρηματοδότησε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ έργα ορυκτών καυσίμων πέρυσι και 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2013.
Το κείμενο επρόκειτο να συζητηθεί σε συνεδρίαση των κορυφαίων διπλωματών της ΕΕ. Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ότι το κείμενο θα μπορούσε να αλλάξει και να «μαλακώσει».
Οι χώρες της ΕΕ έχουν εδώ και καιρό χωριστεί σε αυτό το θέμα. Κάποιοι υποστηρίζουν την κίνηση, ενώ άλλοι, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Λετονία, επιθυμούν η ΕΤΕπ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ορισμένα είδη έργων φυσικού αερίου για να τα βοηθήσει να απομακρυνθούν από τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια ή για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνουν το κείμενο σε συνεδρίαση την Παρασκευή, μια εβδομάδα πριν από το συμβούλιο της ΕΤΕπ που πρόκειται να συζητήσει την πολιτική χρηματοδότησης της ενέργειας.
Το συμβούλιο της ΕΤΕπ, το οποίο απαρτίζεται από τους ίδιους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν το έγγραφο την Παρασκευή, δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία για τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι χώρες παρέμειναν διαιρεμένες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης