Επικαιρότητα

Θεσμοί: Αναβάλλονται για το 2020 οι συζητήσεις για την χρήση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs

tags :
Θεσμοί: Αναβάλλονται για το 2020 οι συζητήσεις για την χρήση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs
Ανοικτό το ενδεχόμενο η συζήτηση για το ελληνικό θέμα να πάρει αναβολή για το 2020 και να μην βρεθεί στην «ατζέντα» του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου
Καθυστερήσεις… παίζουν οι θεσμοί με την χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η συζήτηση για το ελληνικό θέμα να πάρει αναβολή για το 2020 και να μην βρεθεί στην «ατζέντα» του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό σενάριο με αποτέλεσμα η Αθήνα να χάνει το πλεονέκτημα της έμμεσης μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αξιοποίηση μέρους αυτών των κερδών για επενδυτικά σχέδια αντί για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα της ελληνικής πλευράς προέβλεπε συνυπολογισμό των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε ως εξής: τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.
Με βάση, βέβαια, τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, τα λεφτά από τα ANFAs και τα SMPs «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι και μάλιστα τη στιγμή που στην Υπουργική Σύνοδο της ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου ούτως ή άλλως θα υπάρξει συζήτηση για την επιστροφή των 730 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων στη βάση των συμπερασμάτων από την 4η  έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται μαζί με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) στο χαρτοφύλακα του κάθε υπουργού Οικονομικών στο στρογγυλό τραπέζι του Eurogroup.          
Επομένως θα έχει αυξημένη βαρύτητα ιδιαίτερα στις προβλέψεις για την ανάπτυξη που είναι μία από τις βασικές παραμέτρους του DSA. Ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020 που προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό θεωρείται ανέφικτος για τους θεσμούς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υιοθετήσουν αυτήν την πρόβλεψη.
Στην έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις που θα δοθούν αύριο Πέμπτη στην δημοσιότητα αναμένεται να τοποθετήσουν στο 2,3% τον πήχη της ανάκαμψης για τον επόμενο χρόνο παρά τα ελληνικά επιχειρήματα ότι το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των άλλων θετικών μέτρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2020 θα τονώσουν κατά 0,5% -0,6% την ανάπτυξη.  
Οι θεσμοί προτιμούν να παραμείνουν συντηρητικοί στην παρούσα φάση και, εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα, να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους αργότερα (π.χ. τον Φεβρουάριο στις χειμερινές προβλέψεις ή τον Μάιο στις εαρινές)».
Υπενθυμίζεται ότι στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.
Την ίδια πρόβλεψη έκανε για το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, για το 2019 έβαλε χαμηλότερα τον πήχη, στο 2%, ταυτιζόμενο με τον προϋπολογισμό του 2020.              

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης