Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αλλαγές στην εισπραξιμότητα χρεών στο δημόσιο συστήνει το ΔΝΤ

Αλλαγές στην εισπραξιμότητα χρεών στο δημόσιο συστήνει το ΔΝΤ
Κίνητρα για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
Το Ταμείο συστήνει την αποφυγή λύσεων «που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν» κατά τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών, όπως τα προγράμματα δόσεων
Να βελτιώσει τα συστήματα και τις διαδικασίες είσπραξης οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης συστήνει στην κυβέρνηση το ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η γιγάντωσή τους αποτελεί «βαρίδι» στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ εμποδίζει την ικανότητα των φορολογούμενων να καταβάλλουν τρέχοντες φόρους, συμβάλλοντας στον φαύλο κύκλο συσσώρευσης φορολογικών οφειλών, αλλά και χαμηλής ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο εργαλείο για την αναδιάρθρωση υφισταμένων φορολογικών οφειλών με στοχευμένο τρόπο, διαφυλάσσοντας την οικονομική βιωσιμότητα των οφειλετών.
Το Ταμείο συστήνει την αποφυγή λύσεων «που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν» κατά τη ρύθμιση χρεών, όπως τα προγράμματα δόσεων, καθώς κατά τη γνώμη του αυτά διακινδυνεύουν να προάγουν την πρακτική της μη πληρωμής φόρων από τους πολίτες, καθώς και να εντείνουν τη συσσώρευση χρεών.
Αντ' αυτών, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να εστιάσει σε στοχευμένες ανά φορολογούμενο λύσεις, ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητά του και τη φοροδοτική του ικανότητα.

To Συνταξιοδοτικό

Για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το ΔΝΤ προτείνει νέες μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του συστήματος, αλλά και τη βελτίωση των κινήτρων συμμετοχής στην αγορά εργασίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Σημαντικά προβλήματα με το θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του συστήματος πτώχευσης και αναγκαστικής εκτέλεσης, αναγνωρίζει το ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει την περιορισμένη δυναμικότητα του δικαστικού συστήματος, που «αποτελεί σημαντικό ζήτημα από την αρχή της κρίσης».
Χαρακτηρίζει «ενδημικές» τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν διαθέτουν επαρκή σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα πληροφοριών, με την υποστηρικτική γραφειοκρατία να χαρακτηρίζεται «άκρως αναποτελεσματική».
Το ΔΝΤ αναφέρει, ότι το δικαστικό σύστημα επιβαρύνεται ιδιαίτερα από το γεγονός, ότι περισσότερο από το 50% των πρωτόδικων αποφάσεων εφεσιβάλλονται.
Μεταξύ άλλων, οι δικαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υποθέσεων πτώχευσης και δικαιωμάτων πιστωτών, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή εξειδίκευση.
Πρόβλημα για το ΔΝΤ φαίνεται πως αποτελεί και η έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών στη διαχείριση χρεοκοπιών στην Ελλάδα, πέραν των δικηγόρων, «που απεργούν συχνά».

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης