Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Αμφίβολη η σύνδεση με φυσικό αέριο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου και Φλώρινας

tags :
Αμφίβολη η σύνδεση με φυσικό αέριο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου και Φλώρινας
Στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ δεν περιλαμβάνεται ο σταθμός στον Περδίκκα Κοζάνης, από τον οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο
Για τον κίνδυνο μη σύνδεσης με το φυσικό αέριο της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμύνταιου και της Φλώρινας, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, τους ενεργειακούς δημάρχους (Κοζάνης, Φλώρινας, Αμυνταίου & Εορδαίας) σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι του Σαββάτου (2/11) μαζί τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, το πρόβλημα ανέκυψε από το γεγονός ότι δεν έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ για το 2020-2029 ο σταθμός στον Περδίκκα Κοζάνης, από τον οποίο προβλέπεται να τροφοδοτούνται τα τοπικά δίκτυα διανομής με αέριο καύσιμο από τον αγωγό ΤΑΡ.
Έτσι, οι τέσσερις πόλεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παροχής φυσικού αερίου, παρατείνοντας για χρόνια τη μη πρόσβασή τους στο καύσιμο.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε απ’ όλους τους δημάρχους στις 13 Νοεμβρίου να μεταβούν στην Αθήνα για συνάντηση με στελέχη της ΔΕΣΦΑ.
Στόχος είναι να πιέσουν τη διοίκηση του Διαχειριστή να συμπεριλάβει στο στρατηγικό της σχεδιασμό 2020-2029 τον συγκεκριμένο σταθμό στον Περδίκκα, ώστε να δρομολογηθεί η «έλευση» του καυσίμου στις εν λόγω περιοχές.
Κανονικά, ο σταθμός στον Περδίκκα προβλεπόταν να προορίζεται κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή, καθώς για τις αντίστοιχες πόλεις προβλέπονται δίκτυα τηλεθέρμανσης με τροφοδοσία θερμότητας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ωστόσο, με δεδομένην την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα τροφοδοσίας των τηλεθερμάνσεων.

Κανονικά ο σταθμός στην Ποριά Καστοριάς

Την ίδια στιγμή, στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνεται ο σταθμός-έξοδος στο χωριό Ποριά στην Καστοριά. Από τον συγκεκριμένο σταθμό, θα τροφοδοτούνται τα δίκτυα διανομής Καστοριάς, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων.
Για τις παραπάνω πόλεις, σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπεται να κατασκευασθούν 103,95 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης, στα οποία προγραμματίζεται η σύνδεση 1.543 νέων πελατών.
Από αυτούς, οι 1231 θα είναι οικιακοί καταναλωτές, οι 308 εμπορικοί και οι 4 βιομηχανικοί, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 30.501 MWh για τους Οικιακούς, 33.139 MWh για τους Εμπορικούς και 28.338 MWh για τους Βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης