Περιβάλλον

Στο 2-2,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τα απαιτούμενα κονδύλια για μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050

Στο 2-2,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τα απαιτούμενα κονδύλια για μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050
O κίνδυνος για την Μεσόγειο - Μέχρι 100 δισ οι αναγκαίες επενδύσεις
Κονδύλια που αντιστοιχούν στο 2-2,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα πρέπει να διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050.
Αυτό ανέφερε η Elina Bardram, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Επιχειρηματικών Σχέσεων για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας χθες στην 4η συνδιάσκεψη Αραβικών και Ευρωπαϊκών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς αρχής γενομένης από τον τομέα της ενέργειας.
Η κ. Bardram αναφέρθηκε στην σημασία της οικουμενικής δέσμευσης σε ό,τι αφορά τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στοχεύει μέσω του Green Deal στη μείωση των εκπομπών κατά 50-55% έως το 2030, όμως η Ευρώπη είναι υπεύθυνη μόνο για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών και ως εκ τούτου οι δικές της προσπάθειες δεν επαρκούν.   
«Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον απαιτεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες εκτός από την πολιτική και κοινωνική βούληση χρειάζονται και σημαντικά κεφάλαια» είπε η κ. Bardram, σημειώνοντας ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής υπάρχει πεδίο στενής συνεργασίας με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου.

Ευάλωτη η Μεσόγειος από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Enrico Granara Πρέσβης, Επικεφαλής για Ευρω-Μεσογειακές Δραστηριότητες στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος είναι η δεύτερη περιοχή μετά την Ανταρκτική που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο κ. Granara απεύθυνε προειδοποίηση στις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου να μην πέσουν στην παγίδα να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς όπως είπε «βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Σημείωσε ότι χρειάζεται αύξηση των πόρων που διατίθενται στα προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 80-100 δις ευρώ έως το 2030.

Πολιτικές προκλήσεις από τη μετάβαση στις ΑΠΕ

Ο Nicolo Sartori υπεύθυνος προγράμματος, Ενέργειας, Κλίματος και Πόρων του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ανέφερε πως οι πλειονότητα των πολιτών αγνοεί την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής ή ακόμα και αρνείται τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και δυστυχώς η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της δεν αρκεί για να οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος», τόνισε ο κ. Sartori και πρόσθεσε ότι αναμένονται τεράστιες αλλαγές και σε οικονομικό επίπεδο, αφού ο κόσμος από οικονομίες που βασίζονταν στα ορυκτά καύσιμα, πλέον οδεύει σε οικονομίες που θα βασίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Sartori δημιουργεί και νέες πολιτικές προκλήσεις καθώς αναμένεται να αλλάξει δομή αρκετών χωρών στην Μέση Ανατολή, που είχαν βασίσει τις οικονομίες τους στα ορυκτά καύσιμα.

Ανάγκη στενής συνεργασίας της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες

Στο ίδιο συνέδριο ο Χρήστος Ζερεφός, υπεύθυνος του Ερευνητικό Τμήματος Ατμοσφαιρική, Φυσικής - Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μείζον θέμα που απειλεί ήδη την Ευρώπη και ανέφερε πως οι νέες κλιματολογικές συνθήκες απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα της Αφρικής, κάτι που θα έχει συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, επηρεάζοντας την Ευρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή.
Τέλος η Saida Neghza, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων της Αλγερίας,  τόνισε πως η Ευρώπη και οι αραβικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στοχεύοντας στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, η κ. Neghza ανέφερε πως δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για εφησυχασμό και πρέπει οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες των χωρών να επιταχύνουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.  
 
 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης