Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Χωρίς πρόβλεψη για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Χωρίς πρόβλεψη για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, θα περιλαμβάνει επίσης αλλαγές για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Χωρίς πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ αλλά και τo  FSRU Αλεξανδρούπολης θα προχωρήσει τελικά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας «κλείδωσαν» και θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι τελικές ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν κάποια πρόβλεψη για την διάθεση του ποσοστού που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ (35%) και τα οποία όπως έχουν δημοσίως δηλώσει θα επιδιώξουν είτε τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας είτε την έξοδό της από αυτή και την αυτόνομη είσοδό τους στην αγορά φυσικού αερίου.

Διαπραγμάτευση μετά τον διαγωνισμό του πλειοδότη επενδυτή με τα ΕΛΠΕ

Η αρχική φόρμουλα που είχε εξετάσει το υπουργείο, προκειμένου να δοθεί διέξοδος και στη στρατηγική των ΕΛΠΕ, ήταν η δέσμευση του πλειοδότη να εξαγοράσει και το ποσοστό των ΕΛΠΕ σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που θα προσφέρει στο διαγωνισμό για το ποσοστό του δημοσίου.
Η φόρμουλα αυτή τελικά δεν έχει συμπεριληφθεί  στο νομοσχέδιο.
Η λογική που επικράτησε στο αρμόδιο υπουργείο είναι ο διαγωνισμός να αφορά ξεκάθαρα και μόνο το ποσοστό του Δημοσίου και στη συνέχεια ο επενδυτής που θα προκύψει να διαπραγματευθεί με τα ΕΛΠΕ για το μερίδιο που κατέχουν στη ΔΕΠΑ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την μετοχική συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο FSRU  Aλεξανδρούπολης και τη μεταφορά της στην ΔΕΠΑ Υποδομών, ενδεχόμενο που εξετάστηκε ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρίας και του υπουργείου Ενέργειας.
Η άποψη που επικράτησε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια πρόβλεψη, γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί η σχετική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade που ελέγχει το σχετικό project.
Ο σχεδιασμός της αποκρατικοποίησης προβλέπει τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 100% των μετοχών του δημοσίου (65%) τόσο στην ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και στη ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών.
Οι διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ θα αποτελέσουν μια διακριτή εταιρία η οποία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου και θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο η ιδιωτικοποίησή της.

Ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ρυθμίσεις για τον περιορισμό του σφιχτού εναγκαλισμού της εταιρίας από το δημόσιο  καθώς και στις αλλαγές του πλαισίου για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ.
Η απεξάρτηση της ΔΕΗ από τα δεσμά του ασφυκτικού πλαισίου του δημοσίου τέθηκε ως προτεραιότητα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη αφού συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας και αφορά κυρίως, τις προμήθειες, τις προσλήψεις και τις αμοιβές στελεχών και προσωπικού. 
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης ρύθμιση  που θα δίνει την δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ με ισχύ άνω των 250 MW εκτός της προβλεπόμενης από το νόμο διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η εν λόγω ρύθμιση στηρίζεται στις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και ενεργοποιείται κυρίως για να δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να υλοποιήσει το mega project εγκατάστασης ΑΠΕ 2 GW μέχρι το 2030, αλλά και να ενισχύσει το ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών του εξωτερικού για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης