Πετρέλαιο

Η Rosneft «γύρισε» τα συμβόλαια πετρελαίου σε ευρώ από δολάρια εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ

tags :
Η Rosneft «γύρισε» τα συμβόλαια πετρελαίου σε ευρώ από δολάρια εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Πέρυσι, η Rosneft εξήγαγε πετρελαϊκά και πετρελαιοειδή αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (89 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας  Rosneft   έχει αλλάξει πλήρως το νόμισμα των συμβολαίων της σε ευρώ από δολάρια ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις συναλλαγές της από κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη 24/10/2019 ο επικεφαλής της εταιρείας, Igor Sechin.
Η μετάβαση της Rosneft στο ευρώ θεωρείται μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο, αλλά είναι απίθανο να ενισχύσει γρήγορα τον ρόλο του ευρώ στη Ρωσία, δεδομένων των αρνητικών επιτοκίων που επιφέρει.
"Όλα τα συμβόλαια εξαγωγής μας εφαρμόζονται ήδη σε ευρώ και η δυνατότητα συνεργασίας με το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι πολύ υψηλή", ανέφερε ο Sechin σε οικονομικό φόρουμ στη Βερόνα της Ιταλίας.
"Προς το παρόν, αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο προκειμένου να περιοριστεί η επίδραση των κυρώσεων των ΗΠΑ στην εταιρεία".
Σύμφωνα με το Reuters η ελεγχόμενη από το κράτος Rosneft έθεσε το ευρώ ως το προεπιλεγμένο νόμισμα για όλες τις νέες συμβάσεις εξαγωγής.

Απειλή αμερικανικών κυρώσεων

Η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στη Rosneft για τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα, κίνηση που η Rosneft λέει ότι είναι παράνομη.
Η Μόσχα έχει πληγεί από μια σειρά κυρώσεων από την Ουάσινγκτον για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση και την εικαζόμενη εμπλοκή στις εκλογές στις ΗΠΑ. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.
Πέρυσι, η Rosneft εξήγαγε πετρελαϊκά και πετρελαιοειδή αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (89 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις εκθέσεις της.
Η μετάβαση της Rosneft στο ευρώ έρχεται εν μέσω προσπαθειών από ρωσικές εταιρείες να επεξεργαστούν τρόπους διεξαγωγής διεθνών συναλλαγών χωρίς το αμερικανικό δολάριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε "αποδολαριοποίηση", κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της έκθεσης στον διαρκή κίνδυνο περισσότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μειονεκτήματα από τη μετάβαση

Όμως η μετάβαση στο ευρώ έχει τα μειονέκτηματα της, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να καταβάλλουν τόκους για τα  πλεονάζοντα αποθεματικά στην τράπεζα, γνωστά ως αρνητικά επιτόκια.
"Δεν έχει νόημα να αποθηκεύετε χρήματα κάτω από τα αρνητικά επιτόκια", δήλωσε ο Alexander Losev,, επικεφαλής της Sputnik Asset Management.
Με βάση τα αρνητικά επιτόκια, η μεταστροφή της Rosneft σε πράξεις σε ευρώ είναι ικανή να αυξήσει το ποσό της μετατροπής του ευρώ, καθώς η Rosneft θα προσπαθήσει να αποτρέψει το νόμισμα από εκείνα που είναι πιο χρήσιμα για τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.
Το μερίδιο του ευρώ στις εξαγωγές της Ρωσίας αυξάνεται από το 2015, αλλά η υιοθέτηση του  από την Rosneft είναι απίθανο να επηρεάσει τη ρωσική αγορά συναλλάγματος, δήλωσε αξιωματούχος ρωσικής κρατικής τράπεζες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης