Φυσικό Αέριο

Εισαγωγές LNG από το Κατάρ εξετάζει η Ουγγαρία μέσω του υπό κατασκευή τέρμιναλ στο Krk της Κροατίας

tags :
Εισαγωγές LNG από το Κατάρ εξετάζει η Ουγγαρία μέσω του υπό κατασκευή τέρμιναλ στο Krk της Κροατίας
Στόχος της χώρας ο περιορισμός της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές
Στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα μπορούσε να προχωρήσει η Ουγγαρία, μέσω της προγραμματισμένης κατασκευής σταθμού υποδοχής LNG στο νησί Krk στην Κροατία από το 2021.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Βουδαπέστη για να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Όπως αναμεταδίδει το Platts, o υπουργός συναντήθηκε την Τρίτη στη Ντόχα με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ, μεταξύ των οποίων και ο CEO της Qatar Petroleum και ο υπουργός ενέργειας της χώρας, Saad al-Kaabi.

Ο στόχος της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία - της οποίας η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι περίπου 9,5 Bcm ετησίως, εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο προσθήκης νέων πηγών αερίου, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές.
Με την έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κροατίας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2021, η Ουγγαρία θα μπορέσει να ανεφοδιασθεί με LNG.

Αύξηση της παραγωγής LNG από το Κατάρ

«Το Κατάρ τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Ουγγαρία σχετικά με τις μεταφορές φυσικού αερίου στην Ουγγαρία μέσω της Κροατίας.
Το αέριο του Κατάρ θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί στην ουγγρική αγορά από το 2021, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο και πιέζοντας τις τιμές χαμηλότερες. Θα μπορέσουμε να προσθέσουμε 1,6 Bcm / έτος δυναμικότητας στο ουγγρικό ενεργειακό μείγμα από τον Ιανουάριο του 2021» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, η ΕΕ θεωρεί το τέρμιναλ στη νήσο Krk ως στρατηγικό σχέδιο διαφοροποίησης του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου στη Ρωσία.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το Κατάρ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική του δυναμικότητα σε LNG σε 110 εκατ. Mt / έτος από το 2024, σε σύγκριση με τα 77 εκατ. Mt / έτος (που είναι τώρα), έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες διευρυμένης παραγωγής στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης