Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ρωσία: Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βόρεια Συρία θα πρέπει να ελέγχονται από τη Δαμασκό

Ρωσία: Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βόρεια Συρία θα πρέπει να ελέγχονται από τη Δαμασκό
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov δήλωσε ότι η Μόσχα ελπίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα παράσχουν εγγύηση ότι θα αποχωρήσουν από τη συνοριακή ζώνη
Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πίσω τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων πετρελαίου στα βορειοανατολικά της χώρας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τετάρτη  23/10/2019 επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα ελπίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα παράσχουν εγγύηση ότι θα αποχωρήσουν από τη συνοριακή ζώνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του RIA.

Η συμφωνία και βασικά σημεία της

Ο Πούτιν έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ζητούσε σχεδόν από την έναρξη του συριακού εμφυλίου: την πολυπόθητη ζώνη ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα με την παρουσία του τουρκικού στρατού.
Σε αντάλλαγμα πήρε την δημόσια υπόσχεση του Τούρκου προέδρου, ότι δεσμεύεται για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, όπως ορίζει και η Συμφωνία των Αδάνων του 1998 και την προώθηση των συνομιλιών για την συνταγματική επιτροπή, σύμφωνα με τον ΣKAI.gr

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία είναι ο μεγάλος νικητής μέχρι στιγμής και στο πλευρό της εμφανίζονται με κέρδη τόσο η Τουρκία όσο και ο Άσαντ. Μεγάλοι χαμένοι των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων είναι οι Κούρδοι μαχητές αλλά και οι ΗΠΑ.   

Τα 10 σημεία της συμφωνίας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι οι κουρδικές δυνάμεις των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) θα αποσυρθούν εντός 150 ωρών 30 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Στη συνέχεια ο ρωσικός και ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσουν να περιπολούν την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Ωστόσο, οι Κούρδοι παραμένουν στην συριακή «πρωτεύουσα» τους το Καμισλί υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Oι περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας την αφήνουν εκτός.

Οι πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν παραμένουν στον τουρκικό στρατό μετά την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».
Στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Μανμπίζ και την Ταλ Ριφάτ οι Κούρδοι μαχητές του YPG θα απομακρυνθούν μαζί με τα όπλα τους.

Όπως παραδέχθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Συμφωνία του Σότσι είναι η ίδια που διαπραγματευόταν η Ουάσινγκτον με την Άγκυρα πριν το «πράσινο φως» του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Για την ίδια συμφωνία φέρεται να προσπαθούσαν να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικς Πενς με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι και την χάραξη των «συνόρων» που πρότειναν οι Αμερικανοί. Έτσι σήμερα στη θέση του εγγυητή και συνυπογράφοντα της συμφωνίας είναι η Ρωσία και όχι οι ΗΠΑ.

www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης