Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η «φόρμουλα» συμμετοχής των ΕΛΠΕ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Προς Μάρτιο οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Δικτύων

Η «φόρμουλα» συμμετοχής των ΕΛΠΕ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Προς Μάρτιο οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας και Δικτύων
Στο τραπέζι η υπαγωγή των διακρατικών πρότζεκτ στην ΕΔΕΥ, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση
Τη δυνατότητα των Ελληνικών Πετρελαίων να διεκδικήσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποχωρώντας από την εταιρεία στην περίπτωση που κάποιος άλλος επενδυτής υποβάλει μεγαλύτερη προσφορά για το σύνολο των μετοχών της, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το Δημόσιο προτίθεται να παραχωρήσει και το 65% που θα κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (όπως και στη ΔΕΠΑ Δικτύων). Έτσι, όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό που θα δεσμεύει τα ΕΛΠΕ να παραχωρήσουν το ποσοστό τους (35%) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν για την απόκτηση του 65% που βρίσκεται υπό την κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του διαγωνισμού

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως τα ΕΛΠΕ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν οικονομική προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή το 65% του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επενδυτές για το 100% της εταιρείας.
Όλες οι προσφορές θα συγκριθούν με βάση το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή: αν το ποσό που προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι το μεγαλύτερο, τότε θα περάσει υπό την κυριότητά τους και το 65% του Δημοσίου, με συνέπεια να καταστούν αποκλειστικοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Στην περίπτωση που, αντίθετα, το υψηλότερο τίμημα ανά μετοχή προέρχεται από κάποιο άλλο σχήμα, τότε αυτό θα αποκτήσει το 100% της πωλούμενης εταιρείας.

Αποχώρηση των ΕΛΠΕ από τη ΔΕΠΑ Δικτύων

Όπως είναι γνωστό, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρονται να εμπλακούν πολύ πιο ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρηματικού σχήματος στο οποίο θα κατέχουν την πλειοψηφία. Έτσι, η «φόρμουλα» με την οποία θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός καλύπτει αυτό τον στόχο.
Από την άλλη πλευρά, όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, τα Ελληνικά Πετρέλαια πρόκειται να αποχωρήσουν από τις δραστηριότητες λειτουργίας και ανάπτυξης δικτύων διανομής, στις οποίες θα βρεθούν να κατέχουν και πάλι το 35%, μετά την απόσχιση της ΔΕΠΑ.
Έτσι, με δεδομένο ότι το Δημόσιο φαίνεται να προτίθεται και σε αυτή την περίπτωση να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του (65%), στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Δικτύων θα «βγει» το 100% της εταιρείας.

Τον Νοέμβριο η προετοιμασία των data room και η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να δρομολογήσει με γρήγορους ρυθμούς την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, έπειτα από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στα τέλη Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό είναι πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πρώτη φάση των διαδικασιών για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Δικτύων, που θα διεξαχθούν παράλληλα, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η υπαγωγή στις δύο παραπάνω ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εμπορία και υποδομές.
Έτσι, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει ποια ακριβώς asset θα «περάσουν» στις δύο εταιρείες, φαίνεται πως θα δώσει τη δυνατότητα ώστε ήδη από τον Νοέμβριο να «τρέξει» το πρώτο στάδιο των διαγωνισμών για την πώλησή τους, με την προετοιμασία των data room και τη δημοσίευση των διεθνών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 
Διάστημα 4-5 μηνών στους μνηστήρες

Επομένως, μέσω των data room, οι υποψήφιοι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα αντίστοιχα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα, πριν τελειώσει η διαδικασία της απόσχισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, οι επενδυτές θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, ώστε να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για τις εταιρείες. Επομένως, προβλέπεται πως οι δεσμευτικές προσφορές στους δύο διαγωνισμούς θα υποβληθούν τον προσεχή Μάρτιο με Απρίλιο.

Σενάριο για υπαγωγή των διακρατικών έργων στην ΕΔΕΥ

Όπως είναι ήδη γνωστό, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα υπαχθούν το τμήμα χονδρεμπορικής της ΔΕΠΑ, τα διακρατικά συμβόλαια, καθώς και η ΕΠΑ Αττικής, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Από την άλλη πλευρά, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιέλθει η ΕΔΑ Αττικής (δίκτυο διανομής Αττικής), η ΔΕΔΑ (δίκτυο διανομής υπόλοιπης Ελλάδας) καθώς και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ (51%) στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (δίκτυο διανομής Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας).
Εκτός «κάδρου» ιδιωτικοποίησης θα μείνει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε διακρατικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα στον αγωγό IGB).
Για τον σκοπό αυτό, ένα σενάριο που μελετάται κατά τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ είναι οι συμμετοχές να εισφερθούν σε μία τρίτη εταιρεία, ανεξάρτητη από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων.
Ένα εναλλακτικό σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι να «περάσουν» στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).


Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης