Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Τrump απέρριψε την προσπάθεια που καταβάλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν
Ευθύνες στο Ιράν επέρριψαν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία με κοινή τους ανακοίνωση για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα καλώντας την Τεχεράνη να δεχτεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τη στρατηγική τους απέναντι στο Ιράν.
«Ήρθε η ώρα να δεχτεί το Ιράν ένα μακροπρόθεσμο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, που θα περιλαμβάνει τα πυραυλικά προγράμματά του», ανέφερε η ανακοίνωση.
Όπως αναμεταδίδει το Aljazeera, τη Δευτέρα (6/10) ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε να λάβει μέρος το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο - μια κίνηση που η Τεχεράνη θεωρεί μια πρόκληση.
Μάλιστα, το πρακτορείο Τasnim, ανέφερε πως: «Έχουμε πει επανειλημμένα στον εχθρό ότι εάν υπάρξει παραβίαση προς αυτή τη χώρα, θα επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά με αυτά του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου και του αγγλικού δεξαμενόπλοιου».
Παράλληλα, ο Brian Hook, ο κορυφαίος σύμβουλος του Trump για το Ιράν, επέμεινε ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας πως υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία.

Trump: Ο Μακρόν είναι φίλος μου, αλλά δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητή για το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Τrump απέρριψε την προσπάθεια που καταβάλει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο άσπονδων εχθρών. «Δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητή», δήλωσε ο Τrump στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης