Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βαλτωμένες έως 10 μήνες στον ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις ιδιωτών για οριστική προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών εκτός διαγωνισμών

tags :
Βαλτωμένες έως 10 μήνες στον ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις ιδιωτών για οριστική προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών εκτός διαγωνισμών
Στελέχη του κλάδου μιλούν για «πάγωμα» των αδειοδοτήσεων έργων ιδιωτών, με την καθολική προτεραιότητα από τον Διαχειριστή στις ενεργειακές κοινότητες
«Έμφραγμα» έχει επέλθει στην εξέταση από τον ΔΕΔΔΗΕ των αιτήσεων οριστικής προσφοράς σύνδεσης για την κατασκευή «μικρών» φωτοβολταϊκών πάρκων, δηλαδή έργων τα οποία δεν υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Διαχειριστή, που έτσι κι αλλιώς καθυστερεί τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλέον προστεθεί η «βροχή» των φακέλων που υποβάλλονται από ενεργειακές κοινότητες.
Ως συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν στον Διαχειριστή προς εξέταση 1.700 αιτήσεις.

Πολύμηνες καθυστερήσεις

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ο Διαχειριστής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ενεργειακές κοινότητες. Κατά συνέπεια, στην πράξη έχουν «παγώσει» οι αδειοδοτήσεις έργων ιδιωτών επενδυτών.
Ως συνέπεια, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάρκα ιδιωτών με αιτήσεις οριστικής προσφοράς που έχουν υποβληθεί από τον προηγούμενο Ιανουάριο, χωρίς ακόμη να έχουν εξεταστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Κάτι που, όπως είναι φυσικό, «μεταφράζεται» σε πολύμηνη καθυστέρηση των αντίστοιχων επενδύσεων.

Διεκπεραίωση αποκλειστικά αιτήσεων ενεργειακών κοινοτήτων

Όπως είναι γνωστό, ιδιώτες μπορούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών με ισχύ έως 500 kW, ενώ το αντίστοιχο όριο είναι διπλάσιο (1 MW) στις ενεργειακές κοινότητες.
Πέραν από την αυξημένη ισχύ για τη διασφάλιση αποζημίωσης χωρίς συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, ο νόμος για τη θέσπιση των ενεργειακών κοινοτήτων (4513/2018) προβλέπει ως επιπλέον κίνητρο και την προτεραιότητα της αδειοδότησής τους.
Αυτό όμως, σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό διεκπεραίωσης των αδειοδοτήσεων, αλλά και τον καταιγιστικό ρυθμό αιτήσεων από ενεργειακές κοινότητες, σημαίνει πως στην πράξη ο Διαχειριστής εξετάζει πλέον μόνον αιτήσεις κοινοτήτων.
Ενδεικτικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 80 αιτήσεις οριστικής προσφοράς σύνδεσης ενεργειακών κοινοτήτων, από τις οποίες ο Διαχειριστής εξέτασε έως τον επόμενο μήνα τις 50.
Ωστόσο, με τις νέες αιτήσεις κοινοτήτων που προστέθηκαν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τον Σεπτέμβριο οι εκκρεμούσε αιτήσεις κοινοτήτων είχαν φτάσει στις 150.


Προτεραιότητα τύπου fast track

Σύμφωνα  με φορείς του κλάδου, με την πρακτική που ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ουσιαστικά καταστρατηγεί το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων.
Κι αυτό γιατί ερμηνεύει την προτεραιότητα αδειοδότησης κατά καθολικό τρόπο, δηλαδή σαν να υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης, όπως συμβαίνει με τα έργα fast track.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, το θεσμικό πλαίσιο (ο νόμος 3468, όπως τροποποιήθηκε με τον  4093), προβλέπει ως τετράμηνη προθεσμία για την εξέταση των αιτήσεων των ιδιωτών, την οποία όπως είναι φυσικό δεν τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.  
Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους φορείς, ο Διαχειριστής θα υιοθετήσει μία πρακτική που να συνάδει και με τις δύο θεσμικές πρόνοιες.
Το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να καθορίσει τετράμηνους «κύκλους» αιτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην εξέταση των φακέλων των κοινοτήτων, έναντι των ιδιωτών, που έχουν όμως υποβληθεί στον ίδιο «κύκλο».


www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης