Τελευταία Νέα

WindEurope: Προσθήκη νέας αιολικής ισχύος 1,3 GW στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2023

WindEurope: Προσθήκη νέας αιολικής ισχύος 1,3 GW στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2023
Σημαντική αβεβαιότητα για τις προοπτικές αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, διαπιστώνεται στη νέα έκθεση του Συνδέσμου «Wind Energy Outlook to 2023».
Κατά 1,3 GW εκτιμά η WindEurope ότι θα αυξηθεί στην χώρα μας η εγκατεστημένη αιολική ισχύς, σύμφωνα με την έκθεση «Wind Energy Outlook to 2023» που δημοσιεύτηκε σήμερα (8/10).
Η νέα αυτή ισχύς θα προστεθεί στο αιολικό χαρτοφυλάκιο 2,8 GW που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας έως και το 2018. Επομένως, στο τέλος της επόμενης 5ετίας, η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει αιολικό δυναμικό συνολικής ισχύος 4,1 GW.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η έκθεση διαπιστώνει «σημαντική αβεβαιότητα» στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας εντός της επόμενης 5ετίας.
Έτσι, η εκτίμηση για τη νέα εγκατεστημένη ισχύ σε ετήσια βάση παρουσιάζει μεγάλο εύρος, καθώς ξεκινά από τα 13 και φτάνει στα 22 GW
.
Μάλιστα, αυτή η αβεβαιότητα γύρω από τον ρυθμό παραγγελιών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος προμήθειας εξοπλισμού, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει τον ρυθμό με τον οποίο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από την αιολική ενέργεια. 

Κταλύτης το αδειοδοτικό πλαίσιο

Έτσι, στην περίπτωση που τα σχέδια των κυβερνήσεων για το Κλίμα είναι φιλόδοξα και περιλαμβάνουν βελτιωτικές αδειοδοτικές ρυθμίσεις για τα αιολικά πάρκα, τότε εκτιμάται από την έκθεση πως η συνολική αύξσηση εγκατεστημένης ισχύος της Ευρώπης θα κυμανθεί την επόμενη πενταετία μεταξύ 88 έως 277 GW.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που δεν αποτελέσουν παρελθόν τα προβλήματα αδειοδότησης, και τα ΕΣΕΚ κινηθούν σε μη φιλόδοξη βάση, η νέα εγκατεστημένη ισχύς στην Ευρώπη θα περιοριστεί στα 67 GW.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, Ισπανία, Σουηδία και Νορβηγία οδηγούν την ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Οι περιπτώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Γερμανία έχει χαμηλή εγκατεστημένη ισχύ σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια. 
Επιπλέον, οι προοπτικές της παραμένουν αβέβαιες για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονικής περιόδου.

Η Γαλλία αναμένεται να επιδείξει συνεχή σταθερή ανάπτυξη στην χερσαία αιολική ενέργεια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιπροσωπεύει το 35% της αύξησης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Screenshot 2019 10 08 WindEurope Market Outlook to 2023 exec summary pdf


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης