Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ιαπωνία: Οι ΑΠΕ απειλούν τη βιωσιμότητα ανθρακικών asset ηλεκτροπαραγωγής αξίας 71 δισ. δολ.

Ιαπωνία: Οι ΑΠΕ απειλούν τη βιωσιμότητα ανθρακικών asset ηλεκτροπαραγωγής αξίας 71 δισ. δολ.
Η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα το 2011 αύξησε την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα
Σε τεράστιο κίνδυνο θα μπορούσαν να τεθούν στην Ιαπωνία, λόγω των ΑΠΕ, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που καταναλώνουν άνθρακα.
Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, του Carbon Tracker και του Project Carbon Disclosure Project, όπως αναμεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την οποία η μείωση του κόστους του ρεύματος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπονομεύει την οικονομική βιωσιμότητα ανθρακικών asset ηλεκτροπαραγωγής, αξίας 71 δισ. δολ.
Η έκθεση, που ονομάζεται «Land of the Rising Sun και Offshore Wind», χρησιμοποίησε οικονομικά μοντέλα για να αναλύσει τα οικονομικά των νέων και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων άνθρακα στην Ιαπωνία.

Φθηνότερες οι ΑΠΕ σε λίγα χρόνια 

Οι πηγές απειλής για τις ανθρακικές δραστηριότητες εντοπίζονται στην χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα χερσαία αιολικά, η υπεράκτια αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχουν φθηνότερο κόστος σε σχέση με τις νέες μονάδες άνθρακα από το 2022, το 2023 και το 2025, αντίστοιχα.

Ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

«Δεν σχολιάζουμε κάθε έκθεση, αλλά η Ιαπωνία σχεδιάζει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις μη αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση στο Reuters του Katsushi Takehiro,διευθυντή του αρμόδιου τμήματος από το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.
Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγική μείωσης των εκπομπών CO2, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, η χώρα δεσμεύθηκε να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα, φτάνοντάς την στα «κατώτερα δυνατά επίπεδα»
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τόνισε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει τελικά να αντικαταστήσουν ολοσχερώς τον άνθρακα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού.
Ωστόσο, η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα το 2011 και η διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων της Ιαπωνίας αύξησαν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων σε ποσοστό σχεδόν 95% το 2016 από 80% το 2010 και είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή να αυξηθούν κατά 25%, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης