Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πιθανοί περιορισμοί στο φυσικό αέριο από το ευρωπαϊκό Green Deal

Πιθανοί περιορισμοί στο φυσικό αέριο από το ευρωπαϊκό Green Deal
Απαραίτητα πρόσθετα μέτρα για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2, που έχει θέσει ως στόχο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Μεγάλος προβληματισμός και έντονες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στις Βρυξέλες, με επίκεντρο το νέο Green Deal που έχει προαναγγείλει η προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η προσωπική δέσμευση της νέας προέδρου της Κομισιόν για την υιοθέτηση αυστηρότερων στόχων για το Κλίμα έχει προκαλέσει συζητήσεις καθώς ενδέχεται να προιωνίζονται περιορισμούς που μέχρι τώρα δεν είχαν προβλεφθεί, σε τομείς όπως το φυσικό αέριο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο εν όψει της έγκρισης της υποψηφιότητάς της για την προεδρία  της Κομισιόν, δήλωσε ότι θα αυξήσει σε 55% από 40% το στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO 2 ως το 2030 και ότι εντός 100 ημερών από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της θα παρουσιάσει ένα νέο «Green Deal».
Ωστόσο για να αυξηθεί ο στόχος της μείωσης των ρύπων το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ληφθεί ή προβλεφθεί ως σήμερα.

Διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας  Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων 

Σύμφωνα με αναλυτές μεταξύ των μέτρων αυτών ενδέχεται να είναι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας  Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων  (ETS)  σε τομείς που ως σήμερα είναι εκτός  ETS (όπως η θέρμανση, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δεν υπόκειται σε δικαιώματα άνθρακα) και η αναθεώρηση των  επιλέξιμων προς χρηματοδότηση υποδομών, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς του ETS αναμένεται να επανεξεταστεί το 2021 και αυτό θα μπορούσε να είναι η αφορμή για την προσαρμογή των κανόνων στους φιλόδοξους στόχους της  νέας προέδρου της Κομισιόν.

Πιθανή μεταρρύθμιση στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας

Ένα άλλο στοιχείο της δέσμης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να είναι η μεταρρύθμιση του κανονισμού  στον τομέα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (ΤΕΝ-Ε), βάσει του οποίου αποφασίζεται  ποια έργα υποδομής είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την  ΕΕ, μέσω της πρωτοβουλίας CEF,   «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις  επιθυμούν να αναθεωρηθούν τα ΤΕΝ-Ε για να σταματήσει η ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων   στις  υποδομές φυσικού αερίου, οι  οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν λάβει περί το  1,5 δις ευρώ, ή περίπου το ½ των κονδυλίων CEF, που έχουν διατεθεί ως σήμερα.
Το ελάχιστο που αναμένεται από το νέο  πακέτο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι να μεταρρυθμίσει το υφιστάμενο  πλαίσιο  της αγοράς φυσικού αερίου, να καθορίσει τα «πράσινα» αέρια και να  οικοδομήσει το πλαίσιο εκείνο που θα προσμετρά τις επιπτώσεις τους για το Κλίμα.

Απανθρακοποίηση και άλλων τομέων πέραν της ηλεκτροπαραγωγής

Το νέο πλαίσιο θα πρέπει επίσης να αποσαφηνίζει τι ακριβώς εννοεί η ΕΕ με τους όρους  "σύζευξη  τομέα" (sector coupling) και  "ολοκλήρωση τομέα" (sector integration) ή του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει την επιτυχία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, για να βοηθήσει την απανθρακοποίηση άλλων τομέων.
Εν τω μεταξύ, την περίοδο αυτή οι περισσότερες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας,  διαμορφώνουν τα τελικά εθνικά σχέδια για το Κλίμα και την Ενέργεια - που πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2019.
Ωστόσο τα σχέδια αυτά δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου Green Deal που προωθεί η πρόεδρος της Κομισιόν με αποτέλεσμα στο μέλλον να χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης