Φυσικό Αέριο

O EAST MED επανέρχεται στο προσκήνιο - Ευνοϊκές οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισραήλ

O EAST MED  επανέρχεται στο προσκήνιο - Ευνοϊκές οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισραήλ
Αναμένεται δυναμική επανάκαμψη για την προώθηση των σχεδίων υλοποίησης του EAST MED και από την πλευρά των Ιταλών μετά την αποχώρηση Σαλβίνι από την ιταλική κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν και θα αναθερμανθούν με στόχο η Ιταλία να εμπλακεί και αυτή πλέον ενεργότερα, σε έαν έργο όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι βασικοί υποστηριχτές.
Με την ανάληψη της κυβέρνησης του Ισραήλ εκ νέου από τον Νετανιάχου αλλά και τις αναμενόμενες επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι θα συνατηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάϊρο κατά την τριμερή Σύνοδο, η προώθηση για την υλοποίηση του EAST MED αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.
Η Ιταλία από την πλευρά της φέρεται και αυτή πια διατεθειμένη να υποστηρίξει την υλοποίηση του αγωγού, για τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να έχει πλέον σημαίνοντα ρόλο μετά και την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ με την έλευση Pompeo.
Όσο λοιπόν και αν ο Ερντογάν επιχειρεί να οξύνει τα πνεύματα με απειλές, οι οποίες όμως κινούνται περισσότερο σε επίπεδο τακτικής, η ελληνική πλευρά έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την στρατηγική της σε ένα έργο που αποτελεί σταθμό στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.
Η κινητικότητα που θα υπάρξει στο προσεχές διάστημα εφόσον μάλιστα ξεκινήσει ο καθορισμος της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου δημιουργεί τα νεά δεδομένα για τη ΝΑ Μεσόγειο, όπου η χώρα φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό
ρόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης