Αναλύσεις

Ernst & Young: Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ αίρουν τις αβεβαιότητες βιωσιμότητάς της

Ernst & Young: Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ αίρουν τις αβεβαιότητες βιωσιμότητάς της
Η Ernst & Young θεωρεί ότι ξεκαθάρισε το τοπίο για την ΔΕΗ
Η έκθεση της Ernet & Young μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου αίρει τις επιφυλάξεις της και την αβεβαιότητα που έχει διατυπώσει για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Επικυρώνει την έκθεση της διοίκησης χωρίς ατερίσκους.

Παρατίθενται οι σελίδες 58-59 της οικονομικής έκθεσης και το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή συνέχεια:

 
 1.    ΒΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
 
 3.1.ΒΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ  
 
Βάση Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων  
 
Οι συνημμένες ενδιάμεσες συνοπτικές ενοποιημένες και εταιρικές οικονομικές καταστάσεις για την εξάμηνη περίοδο που έληξε την 30 Ιουνίου 2019, έχουν συνταχθεί με βάση το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 34 «Ενδιάμεση Οικονομική Αναφορά», το οποίο ρυθμίζει τη μορφή και το περιεχόμενό τους. Λόγω του γεγονότος ότι οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν περιορισμένη πληροφόρηση σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει να διαβάζονται σε συνδυασμό με τις τελευταίες δημοσιευθείσες ετήσιες ενοποιημένες και εταιρικές οικονομικές καταστάσεις της 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι οικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σύμφωνα με την αρχή του ιστορικού κόστους (εκτός από τα πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτιμώνται στην εύλογη αξία, τα διακρατούμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτιμήθηκαν στη χαμηλότερη τιμή ανάμεσα στην τρέχουσα και την εύλογη αξία τους μείον τυχόν έξοδα που απαιτούνται για την πώλησή τους και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται στην εύλογη αξία μέσω των συνολικών εισοδημάτων) και την αρχή της συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης. Οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζονται σε χιλιάδες Ευρώ και όλα τα κονδύλια στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη χιλιάδα, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.
 Κατά την περίοδο 01.01.2019 – 30.06.2019, ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία κατέγραψαν ζημίες προ φόρων ύψους €318,4 εκατ. και €338,4 εκατ., οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στις δαπάνες για : α) αγορές ενέργειας, β) αγορές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και, γ) αγορές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων.
 Παράλληλα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας την 30.06.2019, συνέχισε να υπερβαίνει το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου €541,1 εκατ. και €831,8  εκατ. αντίστοιχα (2018 : € 708 εκατ. και € 949 εκατ. για τον Όμιλο και τη Μητρική Εταιρεία αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι, στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας περιλαμβάνονται και τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού από διακοπτόμενες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα στο βραχυπρόθεσμο ενεργητικό του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας την 30.06.2019 περιλαμβάνονται € 321,9 εκατ. και € 149 εκατ. αντίστοιχα, ενώ στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου περιλαμβάνονται € 119,8 εκατ. (δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις στη Μητρική Εταιρεία). Την 31 Δεκεμβρίου  2018 τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας ανέρχονταν σε € 402,4 εκατ. και € 232,4 εκατ. αντίστοιχα, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου  ανέρχονταν σε € 122,6 εκατ. (δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις στη Μητρική Εταιρεία).
 Προκειμένου να είναι σε θέση ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προμηθευτές, έχει προβεί στις ακόλουθες δράσεις:
 
•    Εξασφάλιση άντλησης δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους €238,1 εκατ.
 
•    Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης (απόφαση ΔΣ 90/30.08.2019). Από τις ως άνω τιμολογιακές προσαρμογές αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας  α) κατά €120 εκατ. μέχρι το τέλος της χρήσης 2019, και β) κατά € 532 εκατ. για το 2020. Επιπρόσθετα με την προαναφερθείσα απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας για την επίλυση θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης καθώς και για τον καθορισμό της τιμολογιακής και εμπορικής πολιτικής με την συνδρομή των Υπηρεσιών.
 
Πλέον των ανωτέρω, στις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας έχουν ληφθεί επίσης υπόψη:
 
•    Είσπραξη εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το Ελληνικό Δημόσιο της προπληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για το έτος 2020. Η προπληρωμή αυτή είχε πραγματοποιηθεί και στα δύο προηγούμενα έτη (2018 και 2019) βάσει πενταετούς συμφωνίας που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο στις 14.6.2018.
 
•    Πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση υποανάκτησης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)  παρελθόντων ετών ύψους € 200 εκατ. περίπου τα οποία μετά από σχετική γραπτή επιβεβαίωση που λήφθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά από την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιφέρει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
 
Οι ανωτέρω δράσεις αναμένεται να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές και στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας, ενώ, από την ανάλυση ευαισθησίας των σημαντικότερων  παραμέτρων  (επίδραση τιμής CO2, οριακής τιμής συστήματος και μεριδίου αγοράς), δεν προκύπτει σημαντική επίδραση στην αναμενόμενες ταμειακές ροές και στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας.
 Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία την 30.06.2019 είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του συνόλου των δανειακών τους συμβάσεων.
 Σημειώνεται όμως ότι, παρά τα ανωτέρω, αναμένεται η συνέχιση της ύπαρξης υψηλότερων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις.
 Μελλοντικές δράσεις οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας, οι οποίες όμως, επί του παρόντος, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας αποτελούν οι εξής:
 
1.    Έχει ανατεθεί σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας, που αναμένεται, εφόσον υλοποιηθεί, να συμβάλει στη βελτίωση των χρηματοροών της.
 
2.    Η Μητρική Εταιρεία θα προχωρήσει στην διερεύνηση δυνατότητας έκδοσης διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε αναστείλει λόγω επιδείνωσης των οικονομικών της μεγεθών και έλλειψης μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών Χαμηλής Τάσης. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της Μητρικής Εταιρείας.
 
3.    Συνεχιζόμενη έμφαση στην μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες με τη συνεργασία συμβούλων. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της της Μητρικής Εταιρείας.
 Τα ανωτέρω (1) έως και (3) δεν έχουν, επί του παρόντος, ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της Διοίκησης.
 Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Διοίκηση, αξιολογώντας τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές έως την 31.12.2020 και  όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το ορατό μέλλον, εκτιμά ότι ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία έχουν διασφαλίσει τη διατήρησή τους ως συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες και ατομικές τους οικονομικές καταστάσεις καταρτίστηκαν βάσει της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας .
 Συνεπώς, η Διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας είναι η ορθή αφού έλαβε υπόψη έναν ευρύ κύκλο παραγόντων και ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο την 31.12.2018.
 

Έκθεση Επισκόπησης Ενδιάμεσης Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης από την Ernst & Young
Προς τους Μετόχους της Εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.

Εισαγωγή
Έχουμε επισκοπήσει τη συνημμένη ενδιάμεση συνοπτική εταιρική και ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. της 30 Ιουνίου 2019 και τις σχετικές συνοπτικές εταιρικές και ενοποιημένες καταστάσεις αποτελεσμάτων, συνολικών εισοδημάτων, μεταβολών καθαρής θέσης και ταμειακών ροών της εξάμηνης περιόδου που έληξε την ημερομηνία αυτή, καθώς και τις επιλεγμένες επεξηγηματικές σημειώσεις που συνθέτουν την ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του Ν.3556/2007.
Η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση και παρουσίαση αυτής της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται στην Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Αναφορά (Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο «ΔΛΠ 34»). Η δική μας ευθύνη είναι να εκφράσουμε συμπέρασμα επί της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης με βάση την επισκόπησή μας.
Εύρος επισκόπησης
Διενεργήσαμε την επισκόπησή μας σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Επισκόπησης (ΔΠΑΕ) 2410 «Επισκόπηση ενδιάμεσης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που διενεργείται από τον ανεξάρτητο ελεγκτή της οντότητας». Η επισκόπηση της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης συνίσταται στην υποβολή διερευνητικών ερωτημάτων, κυρίως σε πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για χρηματοοικονομικά και λογιστικά θέματα, καθώς και στην εφαρμογή αναλυτικών και άλλων διαδικασιών επισκόπησης. Η επισκόπηση έχει ουσιωδώς μικρότερο εύρος από τον έλεγχο, ο οποίος διενεργείται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου που έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία και συνεπώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη διασφάλιση ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας όλα τα σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε έναν έλεγχο. Κατά συνέπεια δεν εκφράζουμε γνώμη ελέγχου.
Συμπέρασμα
Με βάση την επισκόπησή μας, δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή μας οτιδήποτε που θα μας έκανε να πιστεύουμε ότι η συνημμένη ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν έχει καταρτιστεί, από κάθε ουσιώδη άποψη, σύμφωνα με το ΔΛΠ 34.

Έκθεση επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων
Η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα στις δηλώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στις πληροφορίες της εξαμηνιαίας Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 και 5α του Ν.3556/2007, σε σχέση με την ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης