Περιβάλλον

Σ.Φάμελλος: Πολιτικό παράδοξο η επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου

Σ.Φάμελλος: Πολιτικό παράδοξο η επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου
Τοποθετούμενος στην Υποεπιτροπή Υδατικών  Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας δεν συνδέεται με την εκτροπή
Στην εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, επικεντρώθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στην Υποεπιτροπή Υδατικών  Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.
Δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου αποτελεί πολιτικό παράδοξο καθότι δεν βασίζεται σε κάποια είτε θεσμική, είτε επιστημονική αλλαγή ή εξέλιξη. Μας φαίνεται περίεργο ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσουν σε μία επιλογή που βρίσκεται σε κόντρα με την ευρωπαϊκή κανονικότητα και τη διαδικασία λειτουργίας των θεσμών. Αυτό καθώς δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα, ούτε νέες μελέτες. Είναι σαν ο κύριος Μητσοτάκης να εντέλει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ή σαν να εντέλει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γνωμοδοτήσουν για ένα διαφορετικό από το συμφωνημένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας. Το 2017, συμφωνήθηκε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου".
 
Ανεξάρτητο της εκτροπής το υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα

Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας δεν συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου, όπως λανθασμένα ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας έχει ήδη αδειοδοτηθεί από το 2017, με υπογραφή του ως Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με ευθύνη της ΔΕΗ.
Είχε προηγηθεί στενή και μακρά συνεργασία με το δήμο Πύλης, όπως και με τους δήμους Φαρκαδώνας, Φαρσάλων, Τεμπών και Αγιάς για έργα μικρών και μεσαίων φραγμάτων. Υπενθύμισε επιπλέον, ότι τουλάχιστον επτά Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν γνωμοδοτήσει εναντίον της εκτροπής, καθώς και ότι  Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει κρίνει ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ λεκανών για λόγους άρδευσης, παρά μόνο για ύδρευση (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).
Είπε "Δεν πρέπει να ανοίξει μία ακόμη πληγή στη Θεσσαλία, ούτε να δημιουργηθούν εντάσεις στην Αιτωλοακαρνανία". Λαμβάνοντας υπόψη ειδικά, τις σημερινές συνθήκες, η εκτροπή του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με τις νέες πολιτικές που χρειαζόμαστε για την πρόληψη, το μετριασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για την πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 2,3 εκατ. ευρώ, για τους δήμους Λάρισας, Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο την ενίσχυση έργων υπόγειων υδροφορέων για την καταπολέμηση της ξηρασίας και την εξασφάλιση υδατικών πόρων για άρδευση στην περιοχή. Τα εν λόγω έργα σχεδιάζονται σε συμφωνία με το Σχέδιο Διαχείρισης Νερού της Θεσσαλίας και περιλαμβάνει μικρά έργα περιμετρικά της Θεσσαλίας που θα βοηθήσουν τόσο στην αλλαγή του μοντέλου προσφοράς, όσο και στην αλλαγή του μοντέλου ζήτησης νερού.
 
Προώθηση προεδρικών διαταγμάτων για προστατευόμενες περιοχές

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν κάποια εμβληματικά Προεδρικά Διατάγματα προστατευόμενων περιοχών, όπως του Κυπαρρισιακού, του Ολύμπου, του Αξιού και της Παμβώτιδας, τα οποία ουδέποτε προωθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμα εργαλεία και μελέτες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία και ευθύνη να προχωρήσουν, ενώ εξασφάλισε παράλληλα τους απαραίτητους πόρους (17,5 εκατ. ευρώ) για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις περιοχές Natura 2000, σε όλη τη χώρα, έργο που υλοποιείται ήδη.
Αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα περιβαλλοντικής ευθύνης και στην περίπτωση του ναυαγίου Αγία Ζώνη ΙΙ.
Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, το σύνολο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ειδικότερα, όλο το έργο αποκατάστασης των ακτών, διαχείρισης των αποβλήτων και το πρόγραμμα μετά τον καθαρισμό για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στον πυθμένα και τα νερά του Σαρωνικού, καλύφθηκε πλήρως από την ασφάλεια της περιβαλλοντικής ευθύνης και όχι από το ελληνικό δημόσιο.
"Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες και η περιβαλλοντική αποκατάσταση πρέπει να γίνεται βάσει της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει", είπε χαρακτηριστικά.
 
Λάθος η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων

Ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει θέση σε σχέση με την πρόσφατη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του αιγιαλού και εάν τελικά αποσύρεται οριστικά από την πρότερα δημοσιοποιηθείσα πρόθεση της να την καταστρατηγήσει.
Ζήτησε τέλος, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), να ενημερώσει την Επιτροπή τι προτίθεται  να κάνει η κυβέρνηση με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ που η ίδια πρόσφατα κατήργησε.
Δήλωσε συγκεκριμένα "Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό λάθος και καλώ, τον Υπουργό ή τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, να έρθει να μας ενημερώσει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση:
-Με την ανάλυση κόστους  και την παρακολούθηση τιμολογίων  ύδατος
-Με την εφαρμογή της  βάσης δεδομένων για τις ΔΕΥΑ, τον έλεγχο απωλειών και την τιμολόγηση βάσει κοινωνικών και οικολογικών κριτηρίων
-Με τα Σχέδια Ασφάλειας  Νερού, ιδιαίτερα για τις μεγάλες  πόλεις
-Με την παρακολούθηση  των έργων των ΔΕΥΑ στο Φιλόδημο για τον περιορισμό των απωλειών
-Με την επαναχρησιμοποίηση  νερού
-Με το Εθνικό Σχέδιο  Λυμάτων, ύψους 1,2 δισ ευρώ, για 200 οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν υποδομές αποχέτευσης
-Με τα έργα αποχέτευσης  στο Θριάσιο και την Ανατολική Αττική που μας βαρύνουν με πρόστιμα
-Με την αναθεώρηση της  Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής  μέχρι το 2021 και τις επιπτώσεις  της κλιματικής κρίσης στις  παράκτιες ζώνες
-Με την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροών και Κινδύνου Πλημμύρας το 2021 στη βάση της κλιματικής κρίσης​"

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης