Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Τα παγκόσμια αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο προσκήνιο μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Πετρέλαιο: Τα παγκόσμια αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο προσκήνιο μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία
Η ΙΕΑ συμβουλεύει τις χώρες μέλη να διατηρήσουν το ισοδύναμο τουλάχιστον 90 ημερών καθαρών εισαγωγών πετρελαίου σε στρατηγική αποθήκευση
Τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης έρχονται στο προσκήνιο μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσουν την κίνηση του προέδρου του Donald Trump και να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, εάν ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία δεν είναι σε θέση να επισκευάσει γρήγορα τις ζημίες που προκάλεσαν οι επιθέσεις στην ενεργειακή του βιομηχανία το Σάββατο.
Οι επιθέσεις "σταμάτησαν" 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) παραγωγής πετρελαίου, περισσότερο από το ήμισυ της σημερινής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας ή περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

oil1.16kost

Ο Trump ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε την απελευθέρωση από το αμερικανικό Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) εάν χρειασθεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και κορυφαίος παραγωγός.
Το αμερικανικό SPR, που κρατιέται σε υπόγεια σπήλαια αποθήκευσης στις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνας, περιέχει σήμερα περίπου 645 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου το ποσό που καταναλώνουν οι ΗΠΑ σε ένα μήνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλα 416,1 εκατομμύρια βαρέλια που βρίσκονται σε εμπορική αποθήκευση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΙΑ τα οποία κατέχουν οι παραγωγοί πετρελαίου, τα διυλιστήρια και οι traders.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει αποθηκευμένο πετρέλαιο για να γεμίσει δεξαμενόπλοια για πελάτες.
 Η χώρα έχει περίπου 188 εκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα, σύμφωνα με report της Rapidan  το Σάββατο.
 
oil2.16kost

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των εκβιομηχανισμένων χωρών, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι βρίσκεται σε επαφή με μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά οι αγορές πετρελαίου ήταν καλά εφοδιασμένες
Η ΙΕΑ συμβουλεύει τις χώρες μέλη να διατηρήσουν το ισοδύναμο τουλάχιστον 90 ημερών καθαρών εισαγωγών πετρελαίου σε στρατηγική αποθήκευση.
Η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας  έχει επίσης μεγάλα στρατηγικά αποθέματα, αλλά τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν τον Απρίλιο του 2017.
Ο Robert Ryan, επικεφαλής commodity και ενεργειακής σταρτηγικής στην BCA Research που εδρεύει στο Μόντρεαλ, εκτιμά το SPR της Κίνας στα 510 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ ο Seng Yick Tee, αναλυτής της SIA Energy, εκτιμά ότι η Κίνα κατέχει σήμερα 325 εκατομμύρια βαρέλια SPR.
Ο Ryan δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιήσουν τα εμπορικά τους αποθέματα και υποχρεωθούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης.
"Η αγορά θα μπορούσε να σφίξει σημαντικά, αν η διακοπή διαρκέσει εβδομάδες και όχι ημέρες. Αναμφισβήτητα ο κόσμος εξαρτάται από στρατηγικά αποθέματα αυτή τη στιγμή ", τόνισε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης