Φυσικό Αέριο

Novak: Η απόφαση για τον Opal θα επηρεάσει τις συνομιλίες με ΕΕ και Ουκρανία για το φυσικό αέριο

tags :
Novak: Η απόφαση για τον Opal θα επηρεάσει τις συνομιλίες με ΕΕ και Ουκρανία  για το φυσικό αέριο
Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού Opal, ο οποίος συνδέει τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream με τη Γερμανία, δεν έχει λάβει εντολή αλλαγής του όγκου αερίου από τη ρωσική Gazprom παρά την απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με το πρακτορείο RIA
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη 12/9/2019 ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να περιορίσει την πρόσβαση της Gazprom στη σύνδεση  του αγωγού Nord Stream, με τον Opal  θα  μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία  για το φυσικό αέριο την επόμενη εβδομάδα.
"Νομίζω ότι, από την άποψη των διαπραγματεύσεων, αυτή η κατάσταση θα ληφθεί υπόψη, επειδή μια τέτοια απόφαση αφορά την συνολική κατάσταση που σχετίζεται με τις ενεργειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, με τις ροές φυσικού αερίου και τις προμήθειες φυσικού αερίου»", ανέφερε σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Rossiya 24 .
Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή είπε ότι «είχε ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την γερμανική εταιρεία διαχειρίστρια (του Nord Stream) και την Gazprom» και πως αυτή η απόφαση είχε από νομικής απόψεως ελεγχθεί και συμφωνηθεί από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».     
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στην απόφαση του δικαστηρίου για τον αγωγό Opal αφότου οι νομικοί συντάξουν το δικό τους πόρισμα.
Στην συνέντευξή του επίσης ο  Novak ανέφερε  ότι ο ΟΠΕΚ και οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ δεν συζήτησαν τη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της συμφωνίας τους για μείωση των εξαγωγών.
"Δεν έχει συζητηθεί ακόμα ... Είναι πρόωρο, η κατάσταση στην αγορά μπορεί να αλλάξει», είπε.

Opal: Δεν έχουμε λάβει εντολή για μεταβολή του όγκου από την Gazprom

Εν τω μεταξύ ο φορέας εκμετάλλευση του αγωγού Opal, ο οποίος συνδέει τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream με τη Γερμανία, δεν έχει λάβει εντολή αλλαγής του όγκου αερίου από τη ρωσική Gazprom παρά την απόφαση δικαστηρίου, ανέφερε ο πρακτορείο ειδήσεων RIA την Πέμπτη 12/9/2019.
Ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, ανέφερε το RIA.

Nord Stream OPAL Niemcy


Η  απόφαση

Χθες  Τετάρτη η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bundesnetzagentur ανακοίνωσε ότι η ρωσική Gazprom πρέπει να μειώσει αμέσως κατά το ήμισυ τις παραδόσεις φυσικού αερίου  που πραγματοποιεί μέσω του αγωγού αερίου Opal που ελέγχεται από μια κοινή επιχείρηση της Gazprom και της Wintershall DEA.
"Εάν είναι απαραίτητο, η Bundesnetzagentur θα προβεί σε εποπτικά μέτρα για να το διασφαλίσει αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής.
Μια μέρα νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης είχε απορρίψει απόφαση της ΕΕ που επέτρεπε στη Gazprom να μεταφέρει περισσότερο αέριο μέσω του αγωγού.
Το 80% του Opal κατέχει η WIGA, μια κοινή επιχείρηση της Gazprom και της Wintershall DEA, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε θυγατρική της γερμανικής Uniper.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης