Τελευταία Νέα

ΣΕΒ: Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θέλει τομές και ρήξεις - Προσδοκίες για υψηλές ταχύτητες της οικονομίας

tags :
ΣΕΒ: Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θέλει τομές και ρήξεις - Προσδοκίες για υψηλές ταχύτητες της οικονομίας
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΣΕΒ
"Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θέλει τομές και ρήξεις. Ας το τολμήσουμε!", τονίζει ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία με τίτλο "φοροελαφρύνσεις και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης!", που κυκλοφόρησε σήμερα.
"Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο προσανατολισμός της Ελλάδας σε μια παραγωγική οικονομία με εστίαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας", σημειώνει ο ΣΕΒ, ενώ επισημαίνει ότι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνεται σταδιακά, "πρέπει να οδηγεί σε μια πιο εύρωστη και ανθετική οικονομία. Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να συνεχίσει εντατικά τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν εισοδήματα και πλούτο, διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η αύξηση των δημοσίων εσόδων που επιτρέπει τις φοροελαφρύνσεις."

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο ΣΕΒ σημειώνει ότι "εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας" και προσθέτει:
"Μετά από μια μακρά περίοδο όπου η προσαρμογή βασίστηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και της εργασίας, κυρίως λόγω της πλημμελούς υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και της άγονης προσπάθειας να δοθεί ώθηση στην οικονομία μέσω αναδιανεμητικών πολιτικών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει την οικονομία σε μια βιώσιμη ανάκαμψη", αναφέρει ο ΣΕΒ και προσθέτει:
"Δίνεται πλέον έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και στην αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα στην οικονομία. Απομένει όμως να αξιολογηθούν τεχνικά τα αναμενόμενα πολύ-νομοσχέδια που υλοποιούν τις εξαγγελίες αυτές. Καταλυτικός ήταν ο παράγοντας της αξιοπιστίας που από την πρώτη στιγμή κέρδισε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, καθώς φάνηκε να ενδιαφέρεται να εφαρμόσει σχέδιο και υποδομές αποτελεσματικής διακυβέρνησης, όπως αναγνωρίσθηκε και στις αγορές με τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αλλά και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν ήδη επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα 2000 όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη!
Τα πρόσφατα στοιχεία συγκυρίας του α’ εξαμήνου του 2019 αποκαλύπτουν, όμως, μια οικονομία που έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Έτσι, τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός έρχονται την κατάλληλη στιγμή να τονώσουν σε πρώτη φάση το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την παρατηρούμενη στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και την επενδυτική άπνοια που καταγράφεται στο α’ εξάμηνο του 2019.
Ακόμα μεγαλύτερη εστίαση θα πρέπει να δοθεί σε παραγωγικές επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες. Παράλληλα, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορούν να φέρουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και το φιλοεπενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη, ενισχύοντας τις προοπτικές των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και αναστρέφοντας την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΑΕΠ του α’ εξαμήνου του 2019. Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και με μεγαλύτερη εστίαση σε μεταποιητικές δραστηριότητες, οι αγορές προσδοκούν ότι η οικονομία θα αναπτύξει υψηλές ταχύτητες και θα ξεφύγει από τη στασιμότητα του 1,5% με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% από το 2020 και μετά. Απαιτούνται, βεβαίως, και πρόσθετα μέτρα για μια ισχυρή ανάπτυξη με εξωστρέφεια, περιλαμβανομένων και εξειδικευμένων μέτρων για την ελληνική μεταποίηση και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης