Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

JP Morgan: Παγιδευμένη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας η Ελλάδα - Στο 90% η πιθανότητα συμφωνίας πριν τις 17 Ιουλίου 2017

tags :
JP Morgan: Παγιδευμένη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας η Ελλάδα - Στο 90% η πιθανότητα συμφωνίας πριν τις 17 Ιουλίου 2017
Ο κίνδυνος μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών το 2017 αυξάνεται
Παγιδευμένη μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία εξακολουθεί να εκτιμά ότι το βασικό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην τελευταία 4σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Caught in the crossfire between the IMF and Germany" (Ελλάδα: Παγιδευμένη στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan διαπιστώνει ότι η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει κοπάσει.
Για να λυθεί το αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει δεσμεύσεις που δοκιμάζουν την πολιτική της ασφάλεια, αλλά αναμένεται ένα θετικό συμπέρασμα για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Άλλωστε, το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ήταν αρκετά ασαφές ως προς την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Πέρα από κάποια αναφορά για ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, η τελική δήλωση δεν σηματοδότηση μια ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Κατά την άποψη της JP Morgan, δεδομένης της σκλήρυνσης της στάσης των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με επιτυχία.
Βασικό σενάριο παραμένει η προοπτική να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, με την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόζει τα αιτήματα των πιστωτών, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα ήταν πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία.
Η JP Morgan πιστεύει ότι η πιθανότητα για ένα τέτοιο αποτέλεσμα έχει μειωθεί.
Ωστόσο, δεδομένου του ότι το πολιτικό κόστος της αποδοχής των απαιτήσεων των εταίρων έχει αυξηθεί, ο κίνδυνος μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών το 2017 αυξάνεται επίσης.
Αλλά ακόμη και με πρόωρες εκλογές, η JP Morgan περιμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικά αποφεύγοντας μια αναβίωση του Grexit.
Πράγματι, εκτιμά ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής σχέσης με τους πιστωτές.
Όμως, καθώς η πιθανότητα αυτού του δεύτερου σεναρίου αυξάνεται, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί, τροφοδοτώντας τη μεταβλητότητα της αγοράς.
Στο εναλλακτικό σενάριο μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανό να αναθερμάνει τους φόβους για Grexit, αλλά αυτό το γεγονός έχει πολύ μικρή πιθανότητα.
Συνολικά η JP Morgan βλέπει ακόμα μια πολύ μεγάλη πιθανότητα (> 90%), είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είτε υπό την ηγεσία της ΝΔ να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 17 Ιουλίου, όταν και λήγει το πρώτο μεγάλο ομόλογο των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν αποκλείει βραχυπρόθεσμες περιόδους της αστάθειας της αγοράς.

Σκληρότερη γραμμή από το ΔΝΤ και τη Γερμανία

Το ζήτημα του κατά πόσον η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να αποδεικνύεται εκ των προτέρων (άποψη ΔΝΤ), ή μπορεί να θεωρηθεί ενδεχόμενη με βάση τις μελλοντικές ενέργειες των πιστωτών (Ευρωπαϊκή άποψη), έχει "δηλητηριάσει" τις σχέσεις ΕΕ-ΔΝΤ γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων την ανακούφιση του χρέους από τους Ευρωπαίους ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, το ΔΝΤ παίρνει μια πιο απαισιόδοξη άποψη σχετικά με δημοσιονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ζητά στόχο 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά.
Αναμένουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, όταν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αποκαλυφθεί, αναφέρει η JP Morgan.
Όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος είναι σε ένα εκρηκτικό μονοπάτι χωρίς να προηγηθεί σημαντική ανακούφιση χρέους.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους, ενώ επιμένουν ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι εφικτός, καθώς εάν επιβεβαιωθεί θα απαιτούσε πολύ λιγότερη ελάφρυνση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με βάση την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθεί στο πρόγραμμα στο ακέραιο.
Το ΔΝΤ εντόπισε επίσης μια εναλλακτική, τη δεύτερη καλύτερη συμβιβαστική λύση
που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα δεσμευτεί για περισσότερα φορολογικά μέτρα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστος ο στόχος του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επίσης, η Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αντισταθεί στα αιτήματα αυτά έντονα, φοβούμενη για την πολιτική επιβίωσή της.
Δεν είναι σαφές πώς θα λυθεί αυτή η ένταση.
Μια προφανής και απλή λύση θα ήταν να διατηρηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ στο πλαίσιο ενός συμβουλευτικού ρόλου, χωρίς περαιτέρω οικονομική συμμετοχή, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι έχουν de facto εγγυημένα τα ανοίγματα του ΔΝΤ. Μάλιστα, θα περίμενε κανείς αυτή τη λύση να είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός για τους Ευρωπαίους, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ωστόσο, όπως σχολίασε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του ESM φαίνεται να αποκλείεται αυτή την πορεία στο άμεσο μέλλον, καθώς και οι δύο επέμειναν στην η ανάγκη του ΔΝΤ να επανέλθει το πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, η JP Morgan βλέπει τώρα το ΔΝΤ και τη Γερμανία σε πολύ δύσκολη θέση για συμβιβασμό.
Την ίδια ώρα, μάλλον τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις φαίνονται αναπόφευκτα και για την Ελλάδα.

Βασικό σενάριο: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πολιτική απόφαση

Το βασικό σενάριο παραμένει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για ένα συμβιβασμό που να επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, αν μη τι άλλο επειδή μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης δεν θα ήταν προς το συμφέρον των ευρωπαίων εταίρων σε μια εποχή ήδη υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας (εθνικές εκλογές, Brexit, και η πορεία της διοίκησης Trump).
Μάλιστα, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί τελικά με τα αιτήματα των πιστωτών, προκειμένου να επιβιώσει.
Για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η ιδανική ημερομηνία ολοκλήρωσης θα συμπέσει με την 20η Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρξει και η συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου, ενώ μπορεί να επιτρέψει και την απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επιτάχυνση στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το Φεβρουάριο.
Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου είναι αρκετά φιλόδοξη.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα και επίσης να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τις σχέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να τεθεί ένα δυνατό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από τα μέσα του Ιουνίου.
Πάντως, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν απόλυτα, ως αποτέλεσμα της γερμανικής επιμονής σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία αυξάνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή.
Εάν συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές το 2017 θα είναι αναπόφευκτες.



Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης