Διεθνή

Στην Άγκυρα σήμερα η Merkel εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

Στην Άγκυρα σήμερα η Merkel εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας
Η Άγκυρα  κατηγορεί τη Γερμανία, ότι προστατεύει «τρομοκράτες», καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο αρνείται να εκδώσει Τούρκους, που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα και μέλη οργανώσεων που έχουν απαγορευθεί στην Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποιεί σήμερα (2/2) την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.
Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Τουρκία, όπου πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο Ερντογάν, ώστε να ενισχύσει τον ρόλο του Προέδρου.
Από την πλευρά της η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η προσφυγική κρίση και οι σχέσεις με την Άγκυρα αναμένονται να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς στη Γερμανία ζουν 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου έχουν επιδεινωθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, που είχε στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και το οποίο ακολούθησαν άνευ προηγουμένου διώξεις, που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.
Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου.
Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν παυθεί ή απολυθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που γίνονται στον δημόσιο τομέα, τον στρατό, τους δικαστές και την αστυνομία.
Η Άγκυρα από την πλευρά της κατηγορεί τη Γερμανία, ότι προστατεύει «τρομοκράτες», καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο αρνείται να εκδώσει Τούρκους, που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα και μέλη οργανώσεων που έχουν απαγορευθεί στην Τουρκία, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή ακροαριστερών ομάδων.
Η Γερμανία είναι «μια χώρα που έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους τους τρομοκράτες που προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία», δήλωσε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει Τούρκοι στη Γερμανία, έφτασαν τις 5.700 σε σύγκριση με μόλις 1.700 το 2015.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, ότι 40 Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ ζήτησαν άσυλο από το Βερολίνο.
Η Άγκυρα κάλεσε το Βερολίνο «να σκεφτεί προσεκτικά» και να απορρίψει το αίτημά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης