Αίτημα στην Κομισιόν για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας ετοιμάζεται να υποβάλει το ΥΠΕΝ

Αίτημα στην Κομισιόν για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας ετοιμάζεται να υποβάλει το ΥΠΕΝ

Στόχος η διατήρηση του μέτρου μέχρι την εφαρμογή του Target Model

Την αναγκαιότητα συνέχισης της διακοψιμότητας και μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ολοκληρώνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα ολοκληρώνεται η ισχύς της, φαίνεται πως προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για παράταση του μέτρου, ώστε να αποτελέσει «γέφυρα» μέχρι την εφαρμογή του Target Model.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το υφιστάμενο μοντέλο της αγοράς ρεύματος δεν μπορεί να εξασφαλίσει μειωμένο ενεργειακό κόστος στην εγχώρια βιομηχανία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της.
Επομένως, θεωρεί πως στην παρούσα συγκυρία οι υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου είναι απαραίτητες για την ελάφρυνσή της.

Ερωτηματικό η επιδιωκόμενη διάρκεια της παράτασης

Πάντως, άγνωστη παραμένει προς ώρας η πρόθεση του υπουργείου αναφορικά με το χρονικό διάστημα παράτασης που θα αιτηθεί. Ωστόσο, εκτιμά πως τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην με την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καθώς και των πρώτων συζεύξεων των εγχώριων αγορών με τα Χρηματιστήρια των όμορων χωρών.
Έτσι, με δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020 και η σύζευξη σε πρώτη φάση με την Ιταλία προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημα θα αφορά την παράταση για τουλάχιστον ένα έτος.
Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως το αίτημα να αφορά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε στο μεταξύ η αγορά να ωριμάσει σε βαθμό, που θα διασφαλίζεται τη συμμετοχή της ζήτησης με ίσους όρους και χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.

Αθέτηση δέσμευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση  

Όπως είναι φυσικό, η υποβολή του αιτήματος δεν σημαίνει πως είναι δεδομένη η στάση της Κομισιόν, και επομένως ότι με αυτό τον τρόπο θα «κλειδώσει» αυτόματα και η παράταση ισχύος του μέτρου.
Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι ανάλογοι μηχανισμοί βρίσκονται σε ισχύ και σε αρκετά ακόμη κράτη-μέλη, καθιστά ευοίωνες τις προοπτικές έκβασής του.
Υπενθυμίζεται πως η απερχόμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να ζητήσει στην Κομισιόν παράταση της διακοψιμότητας. Ωστόσο, δεν απέστειλε ποτέ το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης