Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell εισέρχεται για πρώτη φορά στην αγορά λιανική ενέργειας της Αυστραλίας - Deal 419 εκατ. δολ. για την εξαγορά της ERM Power

Η Shell εισέρχεται  για πρώτη φορά στην αγορά λιανική ενέργειας της Αυστραλίας - Deal  419 εκατ. δολ. για την εξαγορά της  ERM Power
Η Shell προσφέρει 2.465 δολάρια ανά μετοχή για την ERM με 43% premium
Η Royal Dutch Shell πραγματοποίησε την πρώτη της είσοδο στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της Αυστραλίας με προσφορά εξαγοράς ύψους 417 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλιάς (419 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ERM Power Ltd, τον σημαντικότερο λιανοπωλητή ενέργειας της χώρας με πελάτες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Με την συμφωνία η Shell αποκτά έναν προμηθευτή ενέργειας που κατέχει  σχεδόν το ένα τέταρτο του μεριδίου της εμπορικής και βιομηχανικής λιανικής αγοράς στην Αυστραλία, με δεύτερη μόνο την Origin Energy στον χώρο αυτό.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.
Η Shell, που είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου της Αυστραλίας, θέλει να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια κλίμακα πετρελαίου και φυσικού αερίου για την οικοδόμηση μιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται γρήγορα προς καθαρότερη ενέργεια.
Προβλέπει να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες της έως το 2025 μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βασική αγορά η Αυστραλία

"Αυτή η εξαγορά ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια φιλοδοξία της Shell να επεκτείνει την ολοκληρωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και βασίζεται στην υπάρχουσα ικανότητα εμπορίας   φυσικού αερίου της Shell Energy Australia", δήλωσε η Zoe Yujnovich στην έδρα της Shell Australia.
Η ERM συμφώνησε με την προσφορά, με 43% premium στην τελευταία τιμή κλεισίματος της, και συνέστησε στους μετόχους να την αποδεχθούν σε μια ψηφοφορία που αναμένεται τον Νοέμβριο.
Ο ιδρυτής και κορυφαίος μέτοχος της ERM, Trevor St Baker, ο οποίος κατέχει το 27% των μετοχών της εταιρείας, δήλωσε   ότι θα δεχτεί την προσφορά A $ 2.465 ανά μετοχή αν δεν προκύψει υψηλότερη.
Η Shell, η οποία ενημερώθηκε από την UBS, δήλωσε ότι η Αυστραλία είναι μία από τις βασικές αγορές για την «Αναδυόμενη Ενέργεια», που επικεντρώνεται στην ισχυρή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να συμπληρώσει τα παραδοσιακά καύσιμα.
Η απόκτηση της ERM ταιριάζει με την πρόσφατη εξαγορά της γερμανικής εταιρεία κατασκευής ηλιακής μπαταρίας sonnen, η οποία έχει παρουσία στην Αυστραλία, προσφέροντας στη Shell ένα μικρό πλεονέκτημα στην πώληση σε νοικοκυριά μαζί με τους μεγάλους πελάτες της ERM.
Η επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα παράσχει επίσης στη Shell ένα άλλο προϊόν που θα πωλά στους μεγάλους πελάτες της, όπως τα ανθρακορυχεία.

Κέρδη 90,5 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος του ERM, Jon Stretch, δήλωσε ότι υπάρχει μικρή αλληλεπικάλυψη με την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα της Shell στην Αυστραλία, οπότε ανέμενε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ERM θα παραμείνει στην επιχείρηση.
"Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μικρή αλληλεπικάλυψη και οι συνέργειες κόστους θα δώσουν έμφαση στο συνδυασμό για ευκαιρίες ανάπτυξης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη κέρδη 90,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8% σε 17,7 τετραwatt/ ώρες (TWh) ισχύος. Προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα φθάσουν τα 18,5 TWh φέτος.
Η Origin, η οποία ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματά της την Πέμπτη, δήλωσε ότι δεν επηρεάζεται από την είσοδο της Shell στο λιανικό εμπόριο ενέργειας, λέγοντας ότι έχει καταφέρει να αυξήσει το μερίδιό της στους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες ακόμη και με την ERM ως ισχυρό ανταγωνιστή μέχρι σήμερα.
"Εξακολουθεί να είναι μια ανταγωνιστική αγορά. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι μπορούν να κάνουν διαφορετικά ", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος προέλευσης Frank Calabria σε συνέντευξή του στο Reuters.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης