Ηλεκτρισμός

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η «επέλαση» του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η «επέλαση» του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή

Η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο κατά 43% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018

Το ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο που κατέχει το φυσικό αέριο ως καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή αποτυπώνει το δελτίο ΗΕΠ που εξέδωσε χθες η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για τον μήνα Ιούλιο.
Έτσι, τον περασμένο μήνα η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο κατά 43% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ αντίθετα η λιγνιτική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 50%.
Ως συνέπεια, η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 37,51% του φορτίου και των λιγνιτικών μονάδων το 16,52%. Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια προήλθε από εισαγωγές (21,81%), ΑΠΕ (17,25%) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα (6,91%).   
Όπως είναι φυσικό, η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στο ποσοστό των ωρών στις οποίες οι μονάδες φυσικού αερίου όρισαν την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Σύμφωνα με το δελτίο, αυτό συνέβη στο 76,61% των ωρών του μήνα, ενώ μάλιστα για έξι ημέρες όρισαν την ΟΤΣ και για τις 24 ώρες.

Ίδια εικόνα και τον Ιούνιο

Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 34,3% του φορτίου, ενώ των λιγνιτικών μονάδων το 19,1%.
Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου παρουσίασε αύξηση κατά 21%, ενώ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 38%.
Έτσι, το φυσικό αέριο ήταν και πάλι το πρώτο καύσιμο με διαφορά στη συμμετοχή στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ (19,2%) και την υδροηλεκτρική παραγωγή (7%). Το υπόλοιπο 20,4% είχε καλυφθεί από εισαγωγές.

Μεγαλύτερος ο «παραγκωνισμός» του λιγνίτη τα επόμενα χρόνια

Ο «παραγκωνισμός» του λιγνίτη από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κατ’ αρχάς στα υψηλά επίπεδα των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, που επιβαρύνουν σημαντικά τα κόστη των λιγνιτικών μονάδων.
Επίσης, η ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ ευνοεί την αξιοποίηση των μονάδων που καίνε φυσικό αέριο, καθώς μπορούν να εξασφαλίζουν πιο εύκολα ευστάθεια στο σύστημα, ανταποκρινόμενες στη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών.
Η «παρουσία» του φυσικού αερίου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς η εγχώρια εγκατεστημένη ισχύς των αντίστοιχων μονάδων αναμένεται να αυξηθεί, με παράλληλη απόσυρση εργοστασίων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη. Έτσι, τη στιγμή που πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ζητήσει και λάβει άδεια παραγωγής για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου, με τη Mytilinaios να έχει ανακοινώσει μάλιστα πως η κατασκευή της καινούριας της μονάδας θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της εγχώριας παραγωγής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης