Επικαιρότητα

Τμηματική μείωση του πλεονάσματος σε δύο δόσεις 0,50% για το 2020 και 0,5% για το 2021 θα εξετάσουν οι δανειστές στο Eurogroup 9/10 ή 7/11

tags :
Τμηματική μείωση του πλεονάσματος σε δύο δόσεις 0,50% για το 2020 και 0,5% για το 2021 θα εξετάσουν οι δανειστές στο Eurogroup 9/10 ή 7/11
Μείωση 0,5% στο 3% του ελληνικού πλεονάσματος και υπό όρους για το 2020 θα εξετάσουν οι δανειστές
Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος από 3,5% σε 3% ή μείωση 0,5% θα εξετάσουν οι δανειστές στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου 2019 ή στις 7 Νοεμβρίου 2019.
Το bankingnews πρόσφατα είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα επίσημα θα ζητήσει στα επόμενα Eurogroup μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 σε 2,5% από το 2020.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να εξετάσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τμηματικά – κλιμακωτά και υπό όρους καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους.
Με βάση ορισμένες πηγές θα μπορούσε για το 2020 να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% στο 3% από 3,5% και το 2021 να μειωθεί ακόμη 0,50% στο 2,5% από 3%.
Για να μπορέσει η Ελλάδα όμως να πάρει το πράσινο φως που σίγουρα θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία θα πρέπει να προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα αφενός γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους αφετέρου δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές και λόγω Brexit αλλά και Ιταλίας.
Με βάση θεσμική πηγή που μίλησε πρόσφατα στο bankingnews η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίστηκαν από τους ευρωπαίους με άρνηση αλλά το ναι μεν αλλά κυριάρχησε στις επαφές Μητσοτάκη.
Η μείωση από 3,5% σε 3% δηλαδή μείωση 0,5% ισοδυναμεί σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ όφελος.
Η Ελλάδα για να καταφέρει να πετύχει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
1)Μειώνει τις απαιτήσεις της και από 3,5% που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ζητάει 3% αντί 2,5% που αρχικώς ζητούσε.
Μείωση 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τους δανειστές έναντι μείωσης 1%.
Σε επόμενη φάση θα μπορούσε να ζητήσει και νέα μείωση 0,50%.
2)Θα προσφέρει στους δανειστές ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τόσο στην ΔΕΘ όσο και στα Eurogroup ο υπουργός οικονομικών.
3)Θα επικαλεστεί το βασικό επιχείρημα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν οπότε έχει βελτιωθεί προφίλ δανεισμού της Ελλάδος καταλυτικά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,98% με ιστορικό χαμηλό 1,90% που σημειώθηκε πρόσφατα.

Τα αντικίνητρα

 -Τα βασικά αντικίνητρα είναι ότι τέλη Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθεί εάν υπάρχει ή όχι deal με την Βρετανία και θα υιοθετηθεί σκληρό Brexit ή κάποια συμφωνία.
Το ζήτημα του Brexit είναι κεφαλαιώδες για την Ευρώπη και τις αγορές.
-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Ιταλία όπου αναμένεται η Lega και ο Μ. Salvini να θριαμβεύσουν.
Θα έχουν αποσαφηνιστεί προθέσεις από την πλευρά της ιταλικής ακροδεξιάς όσον αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Βέβαια ειδικά στην Ιταλία όλα τελούν υπό την αίρεση εάν σχηματιστεί κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και Κινήματος 5 Αστέρων.
-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Αργεντινή επηρεάζοντας τις αναδυόμενες αγορές
-Θα έχει ήδη κατατεθεί ο προϋπολογισμός 2020 στην Ελλάδα
-Θα έχουν ξεδιπλωθεί οι στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED ως προς την ακολουθούμενη πολιτική αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη ισχυροί στις διεθνείς αγορές.

Πως θα κινηθούν οι δανειστές

Το αίτημα της Ελλάδος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τους δανειστές αλλά θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2019.
Θεσμική πηγή αναφέρει ότι θα εξεταστεί για πρώτη φορά και ακόμη και εάν δεν εγκριθεί το αίτημα θα είναι απαρχή μια επίσημης διαπραγμάτευσης για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης