Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

«Αναβιώνει» η προοπτική της έκδοσης ομολόγου από τη ΔΕΗ

«Αναβιώνει» η προοπτική της έκδοσης ομολόγου από τη ΔΕΗ

Τον δρόμο για την έκδοση ανοίγει η επικείμενη αύξηση των τιμολογίων περί το 10%, πιθανότατα με την εφαρμογή ρήτρας CO2.

Την προοπτική έκδοσης διεθνούς ομολόγου για την άντληση ενός μέρους των κεφαλαίων που χρειάζονται για να αρθεί η ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ, μελετά η νέα διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.
Τον δρόμο για την έκδοση ανοίγει η επικείμενη αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντική (και μόνιμη) ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση διεθνούς ομολόγου σχεδίαζε η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ ήδη από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, θέτοντας ωστόσο ως απόλυτη προϋπόθεση την αύξηση των τιμολογίων.
Όπως είχε δηλώσει επανειλημμένα ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, μόνο με μία τέτοια κίνηση που θα αντιστάθμιζε τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, θα μπορούσε να είχε αίσια έκβαση η έξοδος της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.
Ο τότε σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση ενός ποσού 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ προγραμμάτιζε στις αρχές Φεβρουαρίου να μεταβεί στο Λονδίνο, για συζητήσεις με επενδυτές για το νέο ομολογιακό δάνειο.
Ωστόσο, το πλάνο αυτό «ναυάγησε» καθώς το ΥΠΕΝ δεν άναψε ποτέ το «πράσινο φως» για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, με τη θέσπιση ρήτρας CO2 ή ΟΤΣ.

 
«Πυλώνας» για την ενίσχυση της ρευστότητας


Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τους επόμενους μήνες από την επιχείρηση, τα «σήματα» που είχε λάβει η ΔΕΗ από funds έδειχναν πως μόνον αν «διορθωθούν» οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στην προμήθεια, ώστε να καταστούν εκ νέου κοστοστρεφείς, θα μπορούσε να προχωρήσει η έκδοση.
Μία προϋπόθεση που σύντομα θα επιτευχθεί, με δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ και η νέα διοίκηση της εταιρείας δρομολογούν την αύξηση των τιμολογίων περί το 10%, πιθανότατα μέσω της εφαρμογής ρήτρας CO2.
Αντίθετα πάντως με το σχέδιο Παναγιωτάκη, το οποίο προόριζε τα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου που έληγε τον Μάιο του 2019, στόχος πλέον είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, αποτελώντας μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ και η νέα διοίκηση, έναν βασικό «πυλώνα» για την άρση της υφιστάμενης ταμειακής ασφυξίας.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης