Ενέργεια

Εν μέσω συρρίκνωσης των εργασιών πετρελαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ, οδεύει προς κύρωση η παραχώρηση των θαλασσίων οικοπέδων Κρήτης

Εν μέσω συρρίκνωσης των εργασιών πετρελαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ, οδεύει προς κύρωση η παραχώρηση των θαλασσίων οικοπέδων Κρήτης

Οι εν λειτουργία εξέδρες πετρελαίου - αερίου στις ΗΠΑ θα μειωθούν σε 992 από 1.032 το 2018, ενώ σταδιακά θα αυξηθούν τα επόμενα τρία χρόνια

Το Σεπτέμβριο όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Exxon Mobile – Total – ΕΛΠΕ για τις έρευνες πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Πρόκειται για μια κίνηση επιτάχυνσης των διαδικασιών αλλά και ένα σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις και να υποστηρίξει την υλοποίησή τους.   
Ωστόσο την περίοδο αυτή οι αμερικανικές εταιρίες μειώνουν τις έρευνες για πετρέλαιο, κλείνοντας για κάποιο χρονικό διάστημα ερευνητικές εγκαταστάσεις και εφαρμόζοντας σχέδια μείωσης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων.
Βεβαίως οι κινήσεις αυτές αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς σύμφωνα με αναλυτές της Simmons & Co προβλέπουν ότι το 2019 οι εν λειτουργία εξέδρες πετρελαίου και αερίου θα μειωθούν σε 992 από 1.032 το 2018, που ήταν και υψηλό τετραετίας, για να αυξηθούν εκ νέου σε  σε 1.011 το 2020 και 1.067 το 2022.
Πρόσφατα τρεις ακόμα πλατφόρμες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου έκλεισαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία πλατφορμών να μειωθεί στις 776, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes της General Electric Co.
Πέρυσι στις 26 Ιουλίου λειτουργούσαν 861 σχετικές εγκαταστάσεις.
Συνολικά μέσα στον Ιούλιο του 2019 έκλεισαν 17 κοιτάσματα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση, που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο. Μάλιστα σήμανε καμπανάκι, καθώς ο Ιούλιος είναι ο όγδοος κατά σειρά μήνας πτώσης και αν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε δεν αποκλείεται να καταρριφθεί το ρεκόρ του Μαΐου 2016, που ήταν ο ένατος διαδοχικός μήνας  μείωσης των εν λειτουργία κοιτασμάτων.

Λιγότερες δαπάνες, μεγαλύτερη παραγωγή

Οι ανεξάρτητες εταιρίες έρευνας και παραγωγής περικόπτουν τις δαπάνες για νέες γεωτρήσεις, καθώς εστιάζουν περισσότερο στην αύξηση των κερδών αντί στην αύξηση της παραγωγής.
Παρόλα αυτά, η συνολική παραγωγή αργού στις  ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει στα 12,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2019, καταρρίπτοντας το τελευταίο ρεκόρ των 10,96 εκατομμυρίων bpd του 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).
Η αμερικανική  εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen & Co εκτιμά  ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης των αμερικανικών εταιριών του κλάδου θα μειωθούν κατά  5% το 2019 έναντι του 2018.
Σύμφωνα με την Cowen οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αναμένεται να δαπανήσουν το 2019 σε έρευνες και γεωτρήσεις περίπου 11% λιγότερο, σε σχέση με το 2018, ενώ αντίθετα οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σκοπεύουν να δαπανήσουν περίπου 16% περισσότερο.
Συνολικά, η Cowen εκτιμά ότι οι αμερικανικές εταιρείες ‘Έρευνας και Παραγωγής σχεδιάζουν το 2019 να δαπανήσουν για σχετικές εργασίες περί τα 81,1 δισ. δολάρια έναντι 85,4 δισ. δολαρίων το 2018.
Στο δωδεκάμηνο που έληξε στο τέλος Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων έρευνας πετρελαίου και αερίου που λειτουργούσε ήταν 1.008.
Οι περισσότερες εξέδρες παράγουν τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης