Οι δύο άνδρες φάνηκαν επίσης να υιοθετούν κοινή γραμμή αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου
Tην πεποίθηση ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα στην Μεσόγειο Θάλασσα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρώμης Ένζο Μιλανέζι μετά την συνάντηση με τον έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, δίχως όμως να δεσμευτεί ρητά για συνεργασία με στόχο την κατασκευή του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med.
Ο East Med μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το σχέδιο ως οδό αποδυνάμωσης της ρωσικής ενεργειακής κυριαρχίας στην Γηραιά Ήπειρο, όμως η Ιταλία δεν έχει δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης".
Στις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η Ρώμη δεν προτίθεται να δώσει άδεια για κατασκευή του τελευταίου σκέλους του αγωγού, που θα συνδέει την Ελλάδα με το Οτράντο στην νότια Ιταλία.
Ο κ. Μιλανέζι τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημη γεωπολιτική θέση και μπορούν να επωφεληθούν από την συνεργασία σε μία μεγάλη μεσογειακή οικονομική ζώνη.
Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ της προγενέστερης τοποθέτησης του κ. Δένδια πως η Αθήνα ελπίζει σε ταχεία υπογραφή συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού.
Οι δύο πλευρές πάντως φάνηκαν να αφήνουν απολύτως ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, με τους υπουργούς να αναφέρουν ότι συμφώνησαν σε εντατικοποίηση των τακτικών επαφών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών για τον συντονισμό δράσεων και θέσεων.
Οι δύο άνδρες φάνηκαν επίσης να υιοθετούν κοινή γραμμή αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου, με τον κ. Δένδια να σημειώνει πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Λευκωσίας.
Στην ατζέντα της συνεργασίας θα ενταχθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονία και της Αλβανίας, με τον κ. Μιλανέζι να δηλώνει ότι θα υπάρχει συντονισμός θέσεων στα ευρωπαϊκά φόρα.
www.worldenergynews.gr