Διεθνή

Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ για τις αμερικανικές κυρώσεις στον Zarif (ΥΕΞ Ιράν) ζητάει η Τεχεράνη

Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ για τις αμερικανικές κυρώσεις στον Zarif (ΥΕΞ Ιράν) ζητάει η Τεχεράνη
Το Ιράν προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να ανακληθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών
Το Ιράν προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Α. Gutteres να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών J. Zarif, διαβλέποντας στα αμερικανικά μέτρα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Ξεδιάντροπη παραβίαση»

Σε επιστολή που απευθύνει στον Gutteres, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ T. Ravansi κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προχώρησε σε «ξεδιάντροπη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου» και προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη συμπεριφορά των ΗΠΑ.
«Ο εξαναγκασμός εθνών να συμμορφώνονται προς τις παράνομες απαιτήσεις των ΗΠΑ απειλεί την πολυμερή συνεργασία ως θεμέλιο των διεθνών σχέσεων και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ανοίγει τον δρόμο σε όσους θέλουν να διχάσουν μάλλον, παρά να ενώσουν, τα έθνη», υπογραμμίζει ο ιρανός διπλωμάτης.
Ο Ravansi ζητεί από τον Gutteres να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο», ως οφείλει, για «την προάσπιση της ακεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών» εντός των ορίων της «ευθύνης του να αντιμετωπίσει την τρέχουσα επικίνδυνη τάση».
Δεν είναι πάντως σαφές τι θα μπορούσε να κάνει ο Gutteres.

Ουδέν σχόλιο

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ S. Duzarik απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ιρανού ΥΠΕΞ, ο Gutteres είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη: «Όταν ζητάω [να επιδειχθεί η] μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ζητάω τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση σε όλα τα επίπεδα».
Οι κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στον Zarif συνεπάγονται τη δέσμευση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή πόρου διαθέτει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στην αμερικανική δικαιοδοσία – ο ίδιος διαβεβαιώνει πως δεν έχει – και απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.
«Η παράνομη επιβολή κυρώσεων στον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει την αρχή της νομικής ισότητας των κυρίαρχων Κρατών», υπογραμμίζει ακόμη ο Ravansi.
Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Trump απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

«Ενδιαφέρονται για την υποταγή του Ιράν»

Ο Zarif διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που προέβλεπε την εφαρμογή σειράς περιορισμών με αντάλλαγμα άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εξάλλου ασυνήθιστα αυστηρούς περιορισμούς στον Zarif όταν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα για να μιλήσει σε σύνοδο του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μπορούσε να κινείται σε αυστηρά καθορισμένη περίμετρο, εντός της οποίας βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, η κατοικία του ιρανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ και το αεροδρόμιο JFK.
Οι κυρώσεις σε βάρος του Zarif επιβλήθηκαν δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος σχολίασε μέσω Twitter τη Δευτέρα πως η κίνηση δείχνει πως η Ουάσιγκτον στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Τεχεράνη, αλλά για την υποταγή του Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης