Φυσικό Αέριο

Stublach: Ποιό είναι το μεγαλύτερο αποθηκευτικό κέντρο φυσικού αερίου στην Ευρώπη που "χτίστηκε" σε 12 χρόνια - Δείτε βίντεο

Stublach: Ποιό είναι το μεγαλύτερο αποθηκευτικό κέντρο φυσικού αερίου στην Ευρώπη που

Θυγατρική της ENGIE στην Βρετανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα 12 ετές project αποθήκευσης αερίου στο Stublach που θα επιτρέψει μια παραγωγική δυναμικότητα 450 εκατ κυβ μέτρων.

Το Stublach θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία σε ενεργειακές μονάδες και κατοικίες, εάν υπάρξουν προβλήματα στις ΑΠΕ είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η διαδικασία της επένδυσης χρειάσθηκε 12 χρόνια και περιελάμβανε τη διάνοιξη οπής διαμέτρου 50 εκατοστών μέσω 300 μέτρων βράχου και 250 μέτρων αλατιού.
Αυτό ακολουθήθηκε από την τοποθέτηση μεταλλικών σωλήνων στις οπές και τη διόγκωση του δακτυλίου με τσιμέντο για να δημιουργηθεί στεγανή σφράγιση.
Η λειτουργία για τη δημιουργία των 10 φρεατίων πήρε περισσότερο από 11 μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή της εγκατάστασης που απαιτείται για τη δημιουργία των σπηλαίων (γνωστή ως εγκατάσταση εξόρυξης πετρελαίου ή SMC) και για την τοποθέτηση των υπόγειων αγωγών μεταξύ της SMC και των φρεατίων.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το SMC ολοκληρώθηκε και το νερό εγχύθηκε στα φρεάτια για να διαλύσει το αλάτι και να δημιουργήσει άλμη.
Το 2011, άλλα 10 πηγάδια διατρήθηκαν και συνδέθηκαν με υπογείους σωλήνες στο SMC.
Συνολικά, εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 22 χιλιόμετρα υπόγειου σωλήνα.
Η εγκατάσταση των σωληνώσεων σε ανοικτά πεδία κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο - όταν το ανώτατο έδαφος μπορούσε να αφαιρεθεί και να αποκατασταθεί - παρουσίασε μια σειρά προκλήσεων για τους εργολάβους του αγωγού μας λόγω των υγρών καλοκαιριών που βίωναν εκείνη την εποχή.
Κατά την ανάπτυξη των σπηλαίων, εργάστηκε με τον ιδιοκτήτη της γης Ineos Enterprises που προμηθεύει το νερό στην SMC και (κατόπιν επεξεργασίας της προμήθειας άλμης) στην τοπική βιομηχανία για την παραγωγή χύδην χημικών ουσιών, όπως ανθρακικό νάτριο και χλώριο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του σπηλαίου περιορίζεται στο ρυθμό με τον οποίο η τοπική βιομηχανία καταναλώνει την άλμη και ως εκ τούτου οι 20 σπηλιές έχουν πάρει περίπου εννέα χρόνια για να δημιουργηθούν.
Κατά τη δημιουργία των σπηλαίων, περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα αντληθούν στα αλυκάδικα και θα αφαιρεθούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια τόνοι αλατιού.
Κάθε σπήλαιο θα είναι περίπου 90 μέτρα σε διάμετρο, πάνω από 80 μέτρα ύψος (ψηλότερο από τη στήλη του Nelson) και θα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους.
Το Storengy διαθέτει τους δικούς του γεωλόγους και μηχανικούς εξόρυξης λύσεων που παρακολουθούν την ανάπτυξη των σπηλαίων χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών που επικυρώνονται με τακτικές έρευνες χρησιμοποιώντας συστήματα σόναρ για τη χαρτογράφηση του σχήματος τους.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

H Storengy είναι η ιδιοκτήτρια του project

Η μoνάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου ανήκει και διευθύνεται από την Storengy και βρίσκεται στο Chesire, κοντά στο Northwich της Βρετανίας.
Η Storengy είναι θυγατρική της GDF SUEZ και της Engie
Η επιχειρηματική της δραστηριότητα βασίζεται στην αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και τη λειτουργία σύνθετων βιομηχανικών χώρων και στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον τομέα της υπόγειας μοντελοποίησης.
Η Storengy είναι ένας από τους λίγους φορείς στον κόσμο όπου μπορεί να συνδυάσει ποικίλες δεξιότητες όπως η ανάλυση της αγοράς, οι υποβρύχιες επιστήμες, οι τεχνικές γεώτρησης και γεώτρησης, η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών, η λειτουργία επιφανειακών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και η βιομηχανική ασφάλεια.
Με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 12,5 δισ. Κυβικών μέτρων.
Επιπλέον είναι ο μεγαλύτερος φορέας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επί του παρόντος, διαθέτει 22 εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και εκπροσωπείται επίσης στον Καναδά και την Κίνα.

H  έναρξη λειτουργίας του Stublach

Η επίσημη του λειτουργία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 με την αρχική του παραγωγική δυναμικότητα να φτάνει μόλις στα 40 εκ. κυβικά μέτρα ενώ σήμερα έχει δεκαπλασιαστεί στα 400 εκ κυβ.μέτρα
Η κατασκευή της μονάδος άρχισε το 2010 παρέχοντας και εξοπλισμό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την κύρια μονάδα όπου περιελάμβανε τους συμπιεστές αφυδάτωσης, τον εξοπλισμό αφυδάτωσης και τη δημοσιονομική μέτρηση. Η τεχνολογία συμπιεστών επιλέχθηκε προσεκτικά για να εξασφαλίσει καθαρή και σωστή απόδοση του κινητήρα.
Ο κινητήρας ανυψώνεται σε μαγνητικά ρουλεμάν και έχει την ικανότητα να ξεκινάει και να σταματάει πολλές φορές μέσα την διάρκεια της ημέρας.
Αυτό είναι ιδανικό για την άμεση αποθήκευση του φυσικού αερίου με γρήγορες ταχύτητες σε μεγάλες ποσότητες, όπου οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές φορές την ημέρα με ευκολία και άνεση, ανταποκρινόμενοι στην ταχέως μεταβαλλόμενη ζήτηση των ΑΠΕ και των τιμών του φυσικού αερίου.
Η μονάδα άνοιξε στα μάτια του κοινού την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες αποθήκευσης στους καταναλωτές από χώρους αποθήκευσης.
Οι εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν επίσημα από τον Λόρδο Deighton που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών της  κυβέρνησης και είχε δηλώσει «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι καίριας και υψίστης σημασίας για το μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και εστιάζουμε στην επένδυση σε υποδομές για να το επιτύχουμε αυτό. Εργοστασιακές μονάδες, όπως το Stublach διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική μας για την ενεργειακή ασφάλεια, επιτρέποντας έτσι στους προμηθευτές φυσικού αερίου και στους άλλους να έχουν την ευελιξία να αποθηκεύουν με ασφάλεια το φυσικό αέριο όταν η ζήτηση είναι υψηλή ή όταν είναι περιορισμένες οι άλλες ΑΠΕ».
Πρόσθεσε «Είμαι ευτυχής που εγκαινιάζω αυτήν την μονάδα σήμερα, γιατί έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής, χωρίς να απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις.
Αποδεικνύει μια πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τη GDF SUEZ, ένα άλλο παράδειγμα εταιρειών που επιβεβαιώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις» εξυμνώντας το έργο για την συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Τον Ιανουάριο του 2015, άλλες τρείς αποθήκες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Μέχρι το τέλος του 2015, άλλες πέντε αποθήκες ήταν έτοιμες για χρήση.


1111



2222





3333


5555


Προσδοκίες το 2019 για το Stublach

Το project αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα τον 12ετή κύκλο των εργασιών της. Μολις ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες, το Stublach θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα φτάσει ο συνολικός αποθηκευτικός χώρος όπου θα αρκεί για την προμήθεια 3.000.000 νοικοκυριών για 12 μήνες.

Πηγές:www.storergy.com , www.frames-group.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης