Η σύμβαση προβλέπει αύξηση των τιμών χρέωσης κατά 10% και θα έχει τριετή διάρκεια
Η σταθερή τιμή χρέωσης μέχρι το τέλος του 2020, αποτέλεσε βαρόμετρο για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ώστε να έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη σύναψη της νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος για τις εγκαταστάσεις της που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, η τσιμεντοβιομηχανία διαπραγματεύθηκε και με άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνοντας ωστόσο λιγότερο συμφέρουσες τις προσφορές που αυτοί της υπέβαλαν.
Η σταθερή τιμή ρεύματος σημαίνει ότι για ενάμιση περίπου χρόνο, η τσιμεντοβιομηχανία θα έχει σαφή εικόνα για ένα σημαντικό λειτουργικό της κόστος, δηλαδή την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Έτσι, παρά την αύξηση της τιμής κατά 10%, η μεσοπρόθεσμη «ορατότητα» του κόστους ηλεκτροδότησης κρίθηκε βαρύνουσας σημασίας, με δεδομένο εξάλλου ότι εντός του 2020 θα αλλάξει εκ βάθρων η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την εφαρμογή του Target Model.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, η σύμβαση προβλέπει αύξηση των τιμών χρέωσης κατά 10%, ενώ θα έχει 3ετή διάρκεια – καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2018 (όταν έληξε η προηγούμενη σύμβαση), μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.
Χορήγηση Greenpass
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής επεκτείνεται και στη χορήγηση σήματος εγγυήσεων προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (GREENPASS), η χρήση των οποίων αποτελεί μέρος της στρατηγικής και δέσμευσης του Ομίλου για βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Αντίστοιχα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά (3ετής διάρκεια, αύξηση 10% της ανταγωνιστικής χρέωσης) της σύμβασης που σύναψε η ΔΕΗ και με τον Όμιλο Βιοχάλκο στις αρχές του Απριλίου, η οποία τότε είχε χαρακτηρισθεί «πιλότος» για τη συμφωνία της ΔΕΗ και με τις υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες.
Πηγές του Ομίλου είχαν τότε επισημάνει ότι το «κλειδί» για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η σταθερότητα του κόστους ηλεκτροδότησης, έως περίπου το πρώτο εξάμηνο έναρξης λειτουργίας των τεσσάρων νέων αγορών (Προημερήσια, Ενδοημερήσια, Εξισορρόπησης, Προθεσμιακή) οι οποίες θα αντικαταστήσουν το ισχύον μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool).
Επομένως, η σύμβαση «θωρακίζει» το κόστος προμήθειας ρεύματος από τυχόν κλυδωνισμούς που θα προκληθούν κατά τη μετάβαση τη νέα δομή της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς.
www.worldenergynews.gr