Ενέργεια

Ζητούμενο οι δομικές παρεμβάσεις που θα ανακόψουν τις ζημίες της ΔΕΗ και όχι πυροσβεστικά μέτρα

Ζητούμενο οι δομικές παρεμβάσεις που θα ανακόψουν τις ζημίες της ΔΕΗ και όχι πυροσβεστικά μέτρα

H απερχόμενη δίοκηση εντοπίζει τις αδυναμίες και τον εγκλωβισμό της Επιχείρησης

Οι παραδοχές του αντιπροέδρου της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτη στο συνέδριο της A-Energy που έλαβε χώρα χθες δείχνουν και το βάθος του προβλήματος της επιχείρησης αλλά και της ενεργειακής αγοράς.
Πρώτον το κόστος της ΔΕΗ από τα CO2 θα είναι περί τα 500 εκατ ευρώ.
Δεύτερον η ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμόσει την αντλησιοταμίευση λόγω στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς και της μη εφαρμογής του target model.
Αυτά τα ζητήματα είναι κομβικά για το μέλλον της επιχείρησης και έχουν να κάνουν με τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η Επιχείρηση να σταματήσει να παράγει ζημίες και να περάσει στα κέρδη.
Το ζητούμενο δεν είναι να ανακοινωθούν πυροσβεστικά μέτρα που δεν θα ακουμπήσουν το πρόβλημα του στην βάση του για να μην δυσαρεστήσουν και να μην θίξουν συμφέροντα.
Το ζητούμενο είναι τώρα να ληφθούν άμεσα όλες οι πρωτοβουλίες, που θα απελευθερώσουν την ΔΕΗ από  τον ρόλο του εργαλείου εξυπηρέτησης του συνόλου των εμπλεκομένων στην ενεργειακή αγορά σε βάρος της ίδιας της Επιχείρησης.

Τι είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ

Ασύμβατη με τον χαρακτήρα των ενεργειακών επενδύσεων, οι οποίες γίνονται σε μακροχρόνια κλίμακα, ήταν η απότομη άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων από 7 σε 25 ευρώ ανά τόνο CO2, μέσα σε 9 μόλις μήνες. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης στο συνέδριο της A-Energy, σημειώνοντας το ανοδικό «ράλι» των δικαιωμάτων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης το 2018.
Όπως πρόσθεσε, με δεδομένο πως η άνοδος της τιμής έγινε με την απόσυρση δικαιωμάτων από την Ε.Ε., θα έπρεπε αυτή να σχεδιαστεί ώστε η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μίγμα χαμηλών εκπομπών να γίνει πιο σταδιακά – «σε 9 χρόνια αντί για 9 μήνες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, με την απότομη αύξηση, η ΔΕΗ καλείται να προσαρμοστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε μία νέα πραγματικότητα που αυξάνει κατακόρυφα τα λειτουργικά της κόστη.
Ενδεικτικό είναι, όπως τόνισε, ότι η επιχείρηση θα καταβάλει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, η Ελλάδα περιβάλλεται από χώρες που είτε δεν εντάσσονται στο εμπόριο ρύπων, είτε έχουν λάβει δωρεάν δικαιώματα.
Ως συνέπεια, οι εισαγωγές έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση.
Αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Ανδριώτης επισήμανε πως αν και η ΔΕΗ διαθέτει δύο έργα αντλησιοταμίευσης ισχύος 700 MW, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει παρά ελάχιστες ώρες, λόγω στρεβλώσεων της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε, η εγχώρια αγορά είναι η μόνη στα Βαλκάνια όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αυξομειώνεται με βάση τη ζήτηση. Επομένως, δεν μπορεί να αποκτήσει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να την αποθηκεύσει μέσω της αντλησιοταμίευσης και να την εγχύσει στο σύστημα τις ώρες αιχμής.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, ένας λόγος που υφίσταται αυτό το πρόβλημα είναι το ισχύον μοντέλο του mandatory pool, εντός του οποίου πρέπει να γίνεται κάθε αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που θα αρθεί με την εφαρμογή του Target Model.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης