Οι 22 μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος και αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής», δήλωσε και συμπλήρωσε «θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις».
Όπως τόνισε δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».
Τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν στην ώρα τους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως τόνισε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει τη νέα κατάσταση στην Ελλάδα, με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι μέρος της συμφωνίας του 2018.
O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση», αναφερόμενος στα προεκλογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί.
«Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.
Ανησυχία για το ιταλικό χρέος
Tην ανησυχία του για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, τονίζοντας ωστόσο ότι η ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει νέα οικονομικά μέτρα.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες, να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους στόχους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,
«Ανησυχούμε για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, πρέπει να μειωθεί ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Η ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρέους
H ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, ο προϋπολογισμός του 2020 θα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η δομική μεταρρυθμιστική προσπάθεια το 2020, μετά τη βελτίωση που καταγράφηκε φέτος», τόνισε ο Tria.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Μηνύματα με το «καλημέρα», που περιλαμβάνουν αυστηρές συστάσεις για όλες τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και αναχαίτιση των δημοσιονομικών κινδύνων που απειλούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ετοιμάζονται να αποστείλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμη νωπό, δεν έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών και η εκπροσώπηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο (από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στις Βρυξέλλες), όλα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν για τους εταίρους, αφού το πρωτεύον γι’ αυτούς είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί δεύτερο θέμα συζήτησης σήμερα 8 Ιουλίου 2019 στο Eurogroup.
Ακουσίως η ελληνική αντιπροσωπεία που θα μετάσχει στη σύνοδο θα είναι αυτή που θα ακούσει τις πρώτες «κοφτές» παρατηρήσεις των θεσμών για τη βαριά κληρονομιά στην οικονομία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επανεξετάσει τις προεκλογικές-προγραμματικές της εξαγγελίες.
Το γεγονός και μόνο ότι η Αθήνα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020 δεν θα εκπληρωθούν (4,4-5,5 δισ. ευρώ η δημοσιονομική τρύπα στην κρίσιμη αυτή διετία), κυρίως λόγω των προεκλογικών παροχών και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ενεργοποιήθηκαν, μηδενίζουν τα περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις από το 2020.
Ειδικά γα τις 120 δόσεις οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα λόγο να υιοθετήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό μηναίων δόσεων που επηρεάζει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μειώνει τις εισροές των φορολογικών εσόδων.
Ακόμη, κατά τους θεσμούς οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κάνουν τη διαφορά στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, αφού επιχειρηματίες και εταιρείες του κλάδου καρπώθηκαν οι ίδιοι αυτά τα οφέλη.
Σύμφωνα άλλωστε με την τρίτη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, που θα είναι η βάση της συζήτησης στη σημερινή υπουργική σύνοδο, τα κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία είναι πολλά και θα πρέπει να κλείσουν χωρίς αναβολές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πατήσει γκάζι σε όλες τις κομβικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εάν θέλει να αποφύγει νέες «κίτρινες κάρτες» στο μέλλον που θα της στοιχίσουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι 22 μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος και αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών είναι:
1. «Κόκκινα» δάνεια: Παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ζητείται από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
2. Νέος νόμος Κατσέλη: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας δεν οδηγεί σε παράταση της ισχύος του νέου πλαισίου που λήγει στο τέλος του έτους.
3. Πλεονάσματα: Επισφαλής είναι για τους Ευρωπαίους εταίρους μετά τα πρώιμα θετικά μέτρα στην οικονομία η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και το 2020. Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας αποτιμά σε 4,4-5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020 τη δημοσιονομική «τρύπα».
4. Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα σχήμα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
5. Capital controls: Συνέχιση της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη. Δεν σημειώθηκε χαλάρωση στους περιορισμένους εναπομένοντες περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται.
6. Ιδιωτικοποιήσεις: Σε εκκρεμότητα οι ιδιωτικοποιήσεις για Εγνατία Α.Ε., ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας.
7. Ενέργεια: Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας καθυστερούν. Για το μοντέλο Target το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η ανάπτυξή του πριν από το 2020 δεν θα είναι δυνατή.
8. Λιγνιτικές μονάδες. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου.
9. Ελληνικό: Εντονες καθυστερήσεις και νέοι στόχοι για την έκδοση της άδειας καζίνου, το μητροπολιτικό πάρκο κ.λπ.
10. Υπερταμείο: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΟΑΚΑ.
11. Αγορά εργασίας: Παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
12. Αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Καταγράφεται καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019, έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. Ετσι, μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τα επίπεδα των αγοραίων.
13. Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.
14. Δικαστικές αποφάσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς ο κίνδυνος ανατροπής από τα ανώτατα δικαστήρια μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στα έτη 2012, 2015 και 2016 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.
15. Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μηδενική πρόοδο παρουσιάζει το θέμα της εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ καταγράφεται συσσώρευση νέων υποχρεώσεων.
16. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Η στελέχωση της ΑΑΔΕ με επιπλέον προσωπικό προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ο αναμενόμενος αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2019 θα έχει φτάσει τα 12.400 σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη δέσμευση για 12.500.
17. Φόροι - έσοδα: Η συλλογή των φορολογικών εσόδων είναι «ασθενέστερη» από τους στόχους.
18. Δαπάνες: Συστάσεις να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της υπο-εκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων και της συστηματικής υπερεκτίμησης των ανώτατων ορίων δαπανών τα οποία ήταν αδύνατο στη συνέχεια να υλοποιηθούν.
19. Προσλήψεις: Καταγράφεται υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα και ζητείται ισάριθμη μείωση προσωπικού.
20. Υγεία - clawbacks: Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018.
21. Κοινωνική προστασία: Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας βάσει λειτουργικής αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
22. Δικαιοσύνη: Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της φάσης ΙΙ του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
Στο επίκεντρο του Eurogroup (8/7) η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία
Στα βασικά θέματα της ατζέντας του Eurogroup είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Ιουλίου 2019 είναι τα ακόλουθα:
Ελλάδα: Το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές.
Με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Τέθηκε σε ισχύ αφού ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο ESM.
Οι εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας εκδίδονται ανά τρίμηνο.
Δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης: Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προοπτικές για το 2020.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), κ. Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα το όργανο. Το ΕΔΣ συμβουλεύει την Επιτροπή για τον μελλοντικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την εκτίμησή της για τη δημοσιονομική κατάσταση, με βάση τόσο την ανάλυσή της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 όσο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της.
Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2020.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το Eurogroup οφείλει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης συνολικά στο πλαίσιο της εκτίμησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που καταρτίζουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης.
Ισπανία: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα κύρια πορίσματα της 11ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Ισπανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαΐου.
Η μεταπρογραμματική εποπτεία αρχίζει αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής και συνεχίζεται μέχρι η χώρα να επιστρέψει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει.
Πραγματοποιούνται δύο αποστολές μεταπρογραμματικής εποπτείας τον χρόνο.
Διεθνής ρόλος του ευρώ: Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των τομεακών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τελευταίας οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ.
Το Eurogroup έχει συζητήσει για τον διεθνή ρόλο του ευρώ επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια και παρακολουθεί το θέμα από κοντά μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου του 2018, η οποία ζήτησε να δοθεί ώθηση στις σχετικές εργασίες.
Επίσης οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο του γύρου δημοσιονομικής εποπτείας της Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία διορισμού της επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ.
Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης: Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τις ενέργειες σε συνέχεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019.
Οι ηγέτες κάλεσαν το Eurogroup να συνεχίσει σε διευρυμένη σύνθεση να εργάζεται επί του συνόλου των στοιχείων που περιέχει η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2019.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την οργάνωση των εργασιών κατά το προσεχές εξάμηνο.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
«Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής», δήλωσε και συμπλήρωσε «θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις».
Όπως τόνισε δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».
Τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν στην ώρα τους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως τόνισε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει τη νέα κατάσταση στην Ελλάδα, με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι μέρος της συμφωνίας του 2018.
O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση», αναφερόμενος στα προεκλογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί.
«Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.
Ανησυχία για το ιταλικό χρέος
Tην ανησυχία του για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, τονίζοντας ωστόσο ότι η ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει νέα οικονομικά μέτρα.
Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες, να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους στόχους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,
«Ανησυχούμε για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, πρέπει να μειωθεί ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Η ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρέους
H ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, ο προϋπολογισμός του 2020 θα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η δομική μεταρρυθμιστική προσπάθεια το 2020, μετά τη βελτίωση που καταγράφηκε φέτος», τόνισε ο Tria.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Μηνύματα με το «καλημέρα», που περιλαμβάνουν αυστηρές συστάσεις για όλες τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και αναχαίτιση των δημοσιονομικών κινδύνων που απειλούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ετοιμάζονται να αποστείλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμη νωπό, δεν έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών και η εκπροσώπηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο (από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στις Βρυξέλλες), όλα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν για τους εταίρους, αφού το πρωτεύον γι’ αυτούς είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί δεύτερο θέμα συζήτησης σήμερα 8 Ιουλίου 2019 στο Eurogroup.
Ακουσίως η ελληνική αντιπροσωπεία που θα μετάσχει στη σύνοδο θα είναι αυτή που θα ακούσει τις πρώτες «κοφτές» παρατηρήσεις των θεσμών για τη βαριά κληρονομιά στην οικονομία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επανεξετάσει τις προεκλογικές-προγραμματικές της εξαγγελίες.
Το γεγονός και μόνο ότι η Αθήνα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020 δεν θα εκπληρωθούν (4,4-5,5 δισ. ευρώ η δημοσιονομική τρύπα στην κρίσιμη αυτή διετία), κυρίως λόγω των προεκλογικών παροχών και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ενεργοποιήθηκαν, μηδενίζουν τα περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις από το 2020.
Ειδικά γα τις 120 δόσεις οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα λόγο να υιοθετήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό μηναίων δόσεων που επηρεάζει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μειώνει τις εισροές των φορολογικών εσόδων.
Ακόμη, κατά τους θεσμούς οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κάνουν τη διαφορά στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, αφού επιχειρηματίες και εταιρείες του κλάδου καρπώθηκαν οι ίδιοι αυτά τα οφέλη.
Σύμφωνα άλλωστε με την τρίτη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, που θα είναι η βάση της συζήτησης στη σημερινή υπουργική σύνοδο, τα κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία είναι πολλά και θα πρέπει να κλείσουν χωρίς αναβολές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πατήσει γκάζι σε όλες τις κομβικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εάν θέλει να αποφύγει νέες «κίτρινες κάρτες» στο μέλλον που θα της στοιχίσουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι 22 μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος και αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών είναι:
1. «Κόκκινα» δάνεια: Παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ζητείται από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
2. Νέος νόμος Κατσέλη: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας δεν οδηγεί σε παράταση της ισχύος του νέου πλαισίου που λήγει στο τέλος του έτους.
3. Πλεονάσματα: Επισφαλής είναι για τους Ευρωπαίους εταίρους μετά τα πρώιμα θετικά μέτρα στην οικονομία η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και το 2020. Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας αποτιμά σε 4,4-5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020 τη δημοσιονομική «τρύπα».
4. Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα σχήμα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
5. Capital controls: Συνέχιση της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη. Δεν σημειώθηκε χαλάρωση στους περιορισμένους εναπομένοντες περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται.
6. Ιδιωτικοποιήσεις: Σε εκκρεμότητα οι ιδιωτικοποιήσεις για Εγνατία Α.Ε., ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας.
7. Ενέργεια: Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας καθυστερούν. Για το μοντέλο Target το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η ανάπτυξή του πριν από το 2020 δεν θα είναι δυνατή.
8. Λιγνιτικές μονάδες. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου.
9. Ελληνικό: Εντονες καθυστερήσεις και νέοι στόχοι για την έκδοση της άδειας καζίνου, το μητροπολιτικό πάρκο κ.λπ.
10. Υπερταμείο: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΟΑΚΑ.
11. Αγορά εργασίας: Παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
12. Αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Καταγράφεται καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019, έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. Ετσι, μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τα επίπεδα των αγοραίων.
13. Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.
14. Δικαστικές αποφάσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς ο κίνδυνος ανατροπής από τα ανώτατα δικαστήρια μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στα έτη 2012, 2015 και 2016 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.
15. Ληξιπρόθεσμα χρέη: Μηδενική πρόοδο παρουσιάζει το θέμα της εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ καταγράφεται συσσώρευση νέων υποχρεώσεων.
16. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Η στελέχωση της ΑΑΔΕ με επιπλέον προσωπικό προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ο αναμενόμενος αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2019 θα έχει φτάσει τα 12.400 σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη δέσμευση για 12.500.
17. Φόροι - έσοδα: Η συλλογή των φορολογικών εσόδων είναι «ασθενέστερη» από τους στόχους.
18. Δαπάνες: Συστάσεις να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της υπο-εκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων και της συστηματικής υπερεκτίμησης των ανώτατων ορίων δαπανών τα οποία ήταν αδύνατο στη συνέχεια να υλοποιηθούν.
19. Προσλήψεις: Καταγράφεται υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα και ζητείται ισάριθμη μείωση προσωπικού.
20. Υγεία - clawbacks: Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018.
21. Κοινωνική προστασία: Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας βάσει λειτουργικής αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
22. Δικαιοσύνη: Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της φάσης ΙΙ του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
Στο επίκεντρο του Eurogroup (8/7) η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία
Στα βασικά θέματα της ατζέντας του Eurogroup είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Ιουλίου 2019 είναι τα ακόλουθα:
Ελλάδα: Το Eurogroup θα συζητήσει την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές.
Με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Τέθηκε σε ισχύ αφού ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο ESM.
Οι εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας εκδίδονται ανά τρίμηνο.
Δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης: Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις προοπτικές για το 2020.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), κ. Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα το όργανο. Το ΕΔΣ συμβουλεύει την Επιτροπή για τον μελλοντικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την εκτίμησή της για τη δημοσιονομική κατάσταση, με βάση τόσο την ανάλυσή της για τα προγράμματα σταθερότητας του 2019 όσο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της.
Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2020.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το Eurogroup οφείλει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης συνολικά στο πλαίσιο της εκτίμησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που καταρτίζουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ευρωζώνης.
Ισπανία: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα κύρια πορίσματα της 11ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Ισπανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαΐου.
Η μεταπρογραμματική εποπτεία αρχίζει αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής και συνεχίζεται μέχρι η χώρα να επιστρέψει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει.
Πραγματοποιούνται δύο αποστολές μεταπρογραμματικής εποπτείας τον χρόνο.
Διεθνής ρόλος του ευρώ: Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των τομεακών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τελευταίας οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ όσον αφορά τον διεθνή ρόλο του ευρώ.
Το Eurogroup έχει συζητήσει για τον διεθνή ρόλο του ευρώ επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια και παρακολουθεί το θέμα από κοντά μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου του 2018, η οποία ζήτησε να δοθεί ώθηση στις σχετικές εργασίες.
Επίσης οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο του γύρου δημοσιονομικής εποπτείας της Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τη διαδικασία διορισμού της επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ.
Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης: Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τις ενέργειες σε συνέχεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019.
Οι ηγέτες κάλεσαν το Eurogroup να συνεχίσει σε διευρυμένη σύνθεση να εργάζεται επί του συνόλου των στοιχείων που περιέχει η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2019.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την οργάνωση των εργασιών κατά το προσεχές εξάμηνο.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr