Ενέργεια

Προσφορές 1,1 δισ. δολ. στο placement της Energean!

tags :
Προσφορές 1,1 δισ. δολ. στο placement της Energean!

Υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές

Κατά 4 φορές καλύφθηκε το placement της Energean για την άντληση κεφαλαίων ύψους 265 εκατ. δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με το δάνειο των 600 εκατ. δολαρίων, για την εξαγορά της Edison E&P.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση που είχε για μετοχές η Energean έφτασε τα 1,1 δισεκ δολάρια!
Το μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για τοποθέτηση στη μετοχή αποτυπώθηκε και στην πορεία της: ακόμη και μετά την γνωστοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης για το ότι οι νέες μετοχές διατίθενται στις 9 λίρες η μία, η μετοχή έκανε πράξεις ακόμη και πάνω από τις 10 λίρες.
Οι νέες μετοχές, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του προ του placement αριθμού των μετοχών, ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται σήμερα Δευτέρα 8/7/2019 και , πλέον, η Energean έχει στην αγορά περί τα 177 εκατ. μετοχές.
Ένα, ακόμη, ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Ισραηλινοί θεσμικοί ενίσχυσαν την θέση τους στη μετοχή, καθώς πήραν περίπου το 35% των νέων μετοχών, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχαν μέχρι πρότινος με 15% περίπου.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το placement των νέων μετοχών έγινε σε τιμή 100% υψηλότερη από την τιμή που είχε η μετοχή της Energean πέρσι τον Μάρτιο, κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ως γνωστόν, η μετοχή είναι ενταγμένη στον FTSE 250 στο Λονδίνο κσθώς και στον δείκτη TA -35 στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

H  Edison και η Energean ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την υπογραφή συμφωνίας με την Energean, για την πώληση του 100% της Edison Exploration and Production και των θυγατρικών της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων,
Στη δική της ανακοίνωση, η Energean αναφέρει ότι με τη συμφωνία:
- Αποκτά ημερήσια παραγωγή 69 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και φθάνει τις 73 χιλ. βαρέλια σε έξι συνολικά χώρες
-Αποκτά 292 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, φθάνει τα 639 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένα (2P) αποθέματα και καθίσταται μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής στην Ευρώπη
-Ενισχύεται με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 434 εκατ. δολάρια και με λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια
-Αποκτά παρουσία συνολικά σε έντεκα χώρες
-Περίπου το 80% της παραγωγής και των αποθεμάτων του ομίλου είναι, πλέον, σε φυσικό αέριο

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Η Energean θα έχει βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 639 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. 
  • Η  Energean αναμένεται να έχει ημερήσια παραγωγή πάνω από 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς τον Μάρτιο του 2019 με προοπτική τις 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, όταν το FPSO “Energean Power” φτάσει να λειτουργία με πλήρη δυναμικότητα. 
  • Στην πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της η Energean έχει υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας (Working Interest) και είναι Operator σε μία σειρά ιδιαίτερα σημαντικών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην παραγωγή ή σε φάση ανάπτυξης. 
  • H πλειοψηφία των συμβολαίων φυσικού αερίου τόσο της Energean όσο και της εξαγοραζόμενης Edison E&P έχει συνταχθεί με βάση σταθερές τιμές αερίου, γεγονός που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών καθώς και την άμβλυνση της επίδρασης των διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν τις διεθνείς τιμές. 
  • Το 76% των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της Edison E&P καθώς και το 80% της παραγωγής του 2018, είναι σε φυσικό αέριο. 
  • Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2018, η Edison E&P προσθέτει 434 εκατ. δολάρια στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων καθώς και λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια. 

Ενίσχυση των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου Energean

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ως κλάδος υποχωρούν από την δραστηριότητα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων εδώ και αρκετά χρόνια. Η Energean θεωρεί ότι με την λειτουργία της έμπειρης και υψηλά καταρτισμένης ομάδας της Edison E&P σε συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη με την εστιασμένη στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δική της ομάδα,  είναι δυνατό να δημιουργηθεί περαιτέρω σημαντική αξία συνολικά στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο.
Επιπλέον, η εξαγορά της Edison E&P ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της Energean στην επόμενη δεκαετία μέσα από αναπτυξιακά project –κλειδιά με ελκυστικές αποδόσεις, αυξάνει την εμβέλεια της Energean στην περιοχή και μεγιστοποιεί  την ικανότητά της να προσελκύει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.   

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς

Το ύψος της εξαγοράς έχει προσδιορισθεί στα 750 εκατ. δολάρια, προσαρμοστέο στα κεφάλαια κίνησης, με επιπλέον δυνητικό τίμημα 100 εκατ. δολαρίων καταβλητό με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος «Cassiopeia» στην Ιταλία.
Η Edison θα λάβει επίσης και δικαίωμα (royalty) 8% από τα κέρδη της παραγωγής που θα προκύψουν σε νέες ανακαλύψεις στο πλαίσιο των επικείμενων ερευνητικών γεωτρήσεων  στο North Thekah Offshore και στο North East Hap’y Blocks, στην θάλασσα της Αιγύπτου.
H εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό (“Committed Bridge Loan Facility”) ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ ποσό έως 265 εκατ. δολάρια θα αντληθεί από την τοποθέτηση (placement) νέων μετοχών.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης