Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Bloomberg για Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει την Ελλάδα προς πλήρη εξομάλυνση - Αγοράστε μετοχές

tags :
Bloomberg για Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει την Ελλάδα προς πλήρη εξομάλυνση - Αγοράστε μετοχές
Εφόσον επέλθει η σταθερότητα, οι μετοχές θα μπορούν να επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία
Οι παγκόσμιες μετοχές μπορεί να έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη μέχρι στιγμής φέτος, αλλά μια αγορά το έκανε με κάποια προοπτική: η Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση του Bloomberg, τονίζοντας ότι τώρα που η χώρα έχει αναδείξει έναν πιο φιλοεπενδυτικό ηγέτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα και μετά από μια δεκαετία αγωνίας ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα προς την πλήρη οικονομική εξομάλυνση».
Αυτό αναφέρει και ο Cullen Thompson, επικεφαλής επενδυτικής εταιρείας Bienville Capital, τονίζοντας ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να αισθάνονται την αλλαγή αλλά «υποτιμούν πολύ» τον πλήρη αντίκτυπο, καθώς ο κύκλος γίνεται πιο ενάρετος.
Παρά τα έντονα κέρδη του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουν στην κορυφή του 2014.
Έχουν αποκαταστήσει μόνο το ήμισυ των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πτώσης του 2014-2016.
Εφόσον επέλθει η σταθερότητα, οι μετοχές θα μπορούν να επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία.
Και δεν είναι μόνο οι μετοχές.
Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν τα μέγιστα στη ζώνη του ευρώ φέτος.
Οι αποδόσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η πτώση επιταχύνθηκε έκτοτε.
Οι οικονομικοί δείκτες είναι πράσινοι, ο βιομηχανικός δείκτης είναι μεγαλύτερος από το 50, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,1% το 2020.
Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 180%, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις όπου μπορούν.
Ο κίνδυνος που συνδέεται με τη χώρα έχει εξαφανιστεί.
Το CDS έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στο σημείο στο οποίο διαπραγματευόταν το ιταλικό CDS μόλις πριν από ένα μήνα.
Τα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές δεν έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Thomaz Malavazzi, διευθύνοντα σύμβουλο της Helm Investment Partners, η οποία κατέχει ελληνικές μετοχές.
Βλέπει στο πρόσφατο ράλι μόνο μια ανάκαμψη από την πτώση των τιμών του περασμένου έτους.
"Υπάρχει ελάχιστη τιμή όσον αφορά τη μετάβαση σε ένα μίγμα πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης", αναφέρει.
Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch βλέπουν επίσης την ανοδική δυναμική από την πολιτική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις - αλλά με προκλήσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση δημοσιονομικών στόχων, την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η συνεχής βελτίωση της οικονομικής ισχύος των τραπεζών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα χρηματοοικονομικά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του δείκτη αναφοράς του ΧΑ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύψει τις περισσότερες απώλειες του προηγούμενου έτους, εκτός από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ο δείκτης FTSE Banks σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος.
Βέβαια, η κανονικοποίηση είναι ακόμα πολύ μακριά.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε ότι ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αρκεί για να φθάσει ο δείκτης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,2%.
Σύμφωνα με την Helm Investment Partners οι τράπεζες θα λάβουν σύντομα πρόσθετα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συστημικών λύσεων που προτείνει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων παρέχουν εγγυήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωφελώντας τους ισολογισμούς και τη μελλοντική κερδοφορία, προσθέτει.
"Τα χειρότερα τελείωσαν", γράφουν οι αναλυτές της Berenberg, προσθέτοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν διορθωθεί.
Ίσως η επόμενη ανησυχία για τις ελληνικές μετοχές να είναι η ρευστότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης