Φυσικό Αέριο

Ντομένζ (ΥΠΕΝ Τουρκίας): Σε μια εβδομάδα ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ

Ντομένζ (ΥΠΕΝ Τουρκίας): Σε μια εβδομάδα ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ
H άφιξη του τουρκικού υποβρυχίου στο λιμάνι της Κερύνειας δεν συνδέεται με την κάθοδο είτε του «Φατίχ» είτε του «Γιαβούζ»
O Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φετίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως μέσα σε μια εβδομάδα το γεωτρύπανο Γαβούζ θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου «με την βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση την πρώτη για το Γιαβούζ».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης πως η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Σύμφωνα με τον Ντονμεζ το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.

Δεν συνδέεται με Φατίχ ή Γιαβούζ η κάθοδος του τουρκικού υποβρυχίου

H άφιξη του τουρκικού υποβρυχίου στο λιμάνι της Κερύνειας δεν συνδέεται, όπως επιχειρήθηκε να συνδεθεί, με την κάθοδο είτε του «Φατίχ» είτε του «Γιαβούζ», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο ΚΕΝ Πάφου.
Eρωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός είπε πως τέτοια ζητήματα δημιουργούνται από δημοσιεύσεις «οι οποίες μπορεί να μην γνωρίζουν το σωστό υπόβαθρο ή όλο το ιστορικό. Τέτοιου είδους επισκέψεις», συνέχισε, «αν πάμε πίσω, για παράδειγμα, από τον Φεβρουάριο του 2018, έγιναν 11 φορές».
Ο κ. Αγγελίδης είπε πως «δεν θέλω να τρέφουμε ανησυχία στον κόσμο" σημειώνοντας πως "είναι κάτι το οποίο, υπό τις περιστάσεις και γι` αυτά που ζούμε στην Κύπρο, δεν μπορούμε δυστυχώς να το αντιμετωπίσουμε με το να εμποδίσουμε την επίσκεψη αυτού του υποβρυχίου, αλλά από την άλλη να μην το συνδέουμε με οτιδήποτε αφορά τυχόν νέα επεκτατική πορεία».  
Σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «και μόνο η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο προκαλεί, άρα αυτό από μόνο του προκαλεί. Από την άλλη" συνέχισε, "αυτές οι κινήσεις, νομίζω ότι να μην πέφτουμε στην παγίδα, και όταν λέω κατά καιρούς για υβριδικό πόλεμο και υβριδικές απειλές αυτό είναι. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και συνέβαινε πάντοτε και τώρα το αναδεικνύουμε εμείς σε κάτι το οποίο κινδυνεύουμε. Όχι δεν είναι έτσι».
O Υπουργός Άμυνας κληθείς να σχολιάσει τη διέλευση μεταναστών από τα κατεχόμενα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα προβληματίζει τόσο την Ε.Φ. όσο και την ΚΔ. Ο κ. Αγγελίδης είπε πως ο ΥΠΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό και μόλις πρόσφατα πήρε την πρωτοβουλία, όπως είπε και έγινε ένας συντονισμός μαζί με αρμόδια Υπουργεία της ΚΔ με μοναδικό και απώτερο σκοπό να αντιμετωπιστεί το σοβαρό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει.
Πηγή: Φιλελεύθερος, philnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης