Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η ταχεία προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στη 4η βιομηχανική επανάσταση στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης του ΣΕΒ

tags :
Η ταχεία προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στη 4η βιομηχανική επανάσταση στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης του ΣΕΒ
Το «έξυπνο εργοστάσιο» και το πως μεταμορφώνουν την βιομηχανική παραγωγή οι τεχνολογίες ρομποτικής και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης
H ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα βήματα που θα πρέπει να υιοθετήσουν για τη μετάβασή τους σε μια νέα «ψηφιακή» πραγματικότητα που μπορεί να μεταβάλει τους κανόνες παραγωγής, τις επιχειρήσεις συνολικά, το εργατικό δυναμικό, ακόμα και την ίδια την κοινωνία, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο των δράσεων του «Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Τετάρτη, 3 Ιουλίου.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και πρέπει να κινηθούν με πολύ γοργούς ρυθμούς, για να μην χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής.», τονίζοντας τη σημασία που έχει να αναδεικνύουμε τα καλύτερα παραδείγματα από εκείνες τις επιχειρήσεις, που ανοίγουν το δρόμο για την μετάβαση της οικονομίας μας στην ψηφιακή εποχή.
Ο δόκτωρ Νικόλαος Μαυρίδης, πανεπιστημιακός σύμβουλος σε θέματα Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων ανέλυσε το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα ρομπότ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση των ανισοτήτων αλλά και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Τόνισε ότι η ομάδα «άνθρωπος-μηχανή» θα κάνει τη διαφορά, με τον άνθρωπο να αναπτύσσει τις κριτικές του ικανότητες και το ρομπότ να κάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε συνεργασία με την Deloitte, ο κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου παρουσίασε έναν πρακτικό οδηγό για το μετασχηματισμό μίας μεταποιητικής επιχείρησης σε ένα «έξυπνο» εργοστάσιο. Ψηφιακές τεχνολογίες, λύσεις και εφαρμογές για την υλοποίηση ενός «έξυπνου» εργοστασίου παρουσιάστηκαν από τις εταιρείες Oracle, Schneider Electric, Siemens, Gizelis Robotics και Feak. Δύο ελληνικές εταιρείες, η TITAN S.A. και η Cosmos Aluminum S.A., μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία που είχαν από το ταξίδι προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Η χρήση ρομποτικών συστημάτων και η αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων για την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των εργοστασίων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 134 στελέχη εταιρειών μελών του ΣΕΒ, γεγονός που δείχνει το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης