Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Citigroup: Αν η κυβέρνηση ΝΔ είναι συνεπής μπορεί και να πετύχει μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος

tags :
Citigroup: Αν η κυβέρνηση ΝΔ είναι συνεπής μπορεί και να πετύχει μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος
Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από μια εποικοδομητική σχέση με τους επίσημους πιστωτές της
Αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπής προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει, μπορεί και να πετύχει μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτό εκτιμά η Citigroup στο ημερήσιο σχόλιό της, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές.
Επίσης, η Citigroup σχολίασε ότι το σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, κάτω από το στόχο, λόγω των πρόσφατων επεκτατικών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί φέτος στο 1,9% τον ίδιο ρυθμό με το 2018, με την εγχώρια ζήτηση να είναι ο κύριος οδηγός.
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του δημόσιου προϋπολογισμού θα μειωθεί φέτος στο 2,9% του ΑΕΠ, από 4,3% το 2018 και κάτω από το στόχο 3,5% που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, λόγω των πρόσφατων επεκτατικών φορολογικών μέτρων.
Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να υπογραμμίζει το υψηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως σημαντική επιβάρυνση για τον τραπεζικό τομέα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι 45,2%).
Όπως διαπιστώνει η Citigroup, τα προεκλογικά επεκτατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ενισχύσουν την ανάπτυξη στο β' 6μηνο του 2019.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πρόσφατα ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων θα κυμανθεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.
Αυτό είναι πιθανό να μειώσει το περιθώριο για την επόμενη κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για φορολογικές περικοπές.
Ωστόσο, μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση από τη ΝΔ μπορεί πραγματικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ.
Παρά το πολύ υψηλό ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ (181,8% του ΑΕΠ το 2018), η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από μια εποικοδομητική σχέση με τους επίσημους πιστωτές της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης