Επιχειρήσεις

Νέο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης πρoμηθευτή χωρίς πλαφόν και εντός ποσού 6,5 - 7,5 ευρώ / MWh αναζητά ο ΛΑΓΗΕ

Νέο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης πρoμηθευτή χωρίς πλαφόν και εντός ποσού 6,5 - 7,5 ευρώ / MWh αναζητά ο ΛΑΓΗΕ
Αύριο (31/1) ευρεία σύσκεψη για την άρση του πλαφόν και την οριστικοποίηση της μαθηματικής φόρμουλας που θα καθορίζει το ποσό της χρέωσης προμηθευτή υπέρ των ΑΠΕ
Νέα μαθηματική φόρμουλα που θα επιτρέπει να μην υπάρχει πλαφόν στη χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ και παράλληλα το ύψος της χρέωσης να παραμένει στην περιοχή των 6,5 - 7,5 ευρώ/MWh αναζητεί ο ΛΑΓΗΕ εν όψει της ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο (31/1) για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και να αρθεί το πλαφόν των 40 ευρώ που έχει θέσει η ΡΑΕ.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα κινηθεί γύρω από την πρόβλεψη που έχει συμπεριλάβει στο τελευταίο δελτίο ΑΠΕ το οποίο μιλάει για χρέωση των προμηθευτών στα 7,55 ευρώ/MWh.
Όπως έχει ήδη γράψει το worldenergynews την Παρασκευή 27/1 η πρόβλεψη αυτή του ΛΑΓΗΕ αποτελεί μια έμμεση παραδοχή πως το πλαφόν θα πρέπει να μειωθεί από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα, στα 20 ευρώ/MWh.
Ωστόσο η διατήρηση του πλαφόν και βεβαίως ακόμη περισσότερο η μείωση του, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως  εκ τούτου ο ΛΑΓΗΕ αναζητεί μαθηματικό μοντέλο που να οδηγεί τη χρέωση των προμηθευτών στο επιθυμητό ύψος χωρίς διοικητικά μέτρα όπως είναι η επιβολή πλαφόν.  
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ίδια η χρέωση των προμηθευτών ως μέτρο για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ, όσο και ο τρόπος διαμόρφωσης της με κανόνες αγοράς, υπήρξαν αντικείμενα έγκρισης από την Τρόικα. Έτσι η αποτυχία του μοντέλου που εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ανησυχεί ιδιαιτέρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαπιστώνει ότι ανοίγει εκ νέου ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης που θεωρητικά είχε κλείσει.

Την Παρασκευή 27/1 το  worldenergynews έγραφε:  

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός σε ό, τι αφορά το ύψος της χρέωσης, που έχει επιβληθεί στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ.
Την Τρίτη (31/1) έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, καθώς φαίνεται ότι η επιβολή ωριαίου πλαφόν 40 ευρώ/MWh που ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως το τέλος Μαρτίου 2017, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει ήδη γράψει το worldenergynews, την εβδομάδα 16 - 22 Ιανουαρίου η χρέωση των προμηθευτών διαμορφώθηκε περί τα 30 ευρώ/MWh και αποκλιμακώθηκε στα 21 ευρώ/MWh λόγω του πλαφόν.
Ωστόσο, το ύψος αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν υπολογιστεί ότι όταν επελέγη το μέτρο, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, οι αρμόδιοι υποστήριζαν ότι η χρέωση δεν θα ξεπερνούσε τα 5 - 6 ευρώ/MWh, ενώ οι ίδιοι οι προμηθευτές εκτιμούν ότι το σύστημα μπορεί να είναι βιώσιμο, μόνο εφόσον η χρέωση δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ/MWh.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι στο τελευταίο δελτίο ΑΠΕ που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ κάνει τους υπολογισμούς του με βάσει την παραδοχή ότι η χρέωση των προμηθευτών είναι 7,55 ευρώ/MWh.
Αυτό από την πλευρά της αγοράς ερμηνεύεται ως παραδοχή εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ πως το πλαφόν θα πρέπει να μειωθεί από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα, στα 20 ευρώ/MWh.
Το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί κατά τη σύσκεψη της Τρίτης αν και οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι οριστική και δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την επιβολή πλαφόν.
Με άλλα λόγια, ο ΛΑΓΗΕ καλείται να μελετήσει και να προτείνει τις αλλαγές στον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της χρέωσης που είναι αναγκαίες ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα χειραγώγησης.
Ενδιαφέρον έχει εξάλλου, ότι στο ίδιο δελτίου του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, το οποίο αφορά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2016, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 το πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει συνυπολογίσει αναμενόμενες εκροές για την εκκαθάριση της περιόδου 2012-2016 η οποία εκκρεμεί.
Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά επισφαλή την πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ για πλεόνασμα 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, στο ίδιο δελτίο έχει αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος για το 2017 από 47,5 ευρώ/MWh σε 49,9 ευρώ/MWh, ενώ στην 1η σελίδα της έκθεσης για πρώτη φορά έχει προστεθεί δήλωση αποποίησης ευθυνών.
Η αναστάτωση που επικρατεί γύρο από τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, φαίνεται ότι έχει απασχολήσεις ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς διαπιστώνεται, ότι το μέτρο που επελέγη για τον ισοσκελισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Αυτό ενδέχεται να ήταν ένας επιπλέον λόγος για το αδιέξοδο που καταγράφηκε και στα ενεργειακά ζητήματα κατά τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup  στις Βρυξέλλες.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης